Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever skrev på för frihet

Representanter från Amnesty Sverige är i dag på Brinellskolan för att informera om organisationens arbete kring mänskliga rättigheter.

Annons
Mayte Ramirez och Amira Rabia skrev på för mänskliga rättigheter.

För femte året i rad är Amnesty Sverige på plats på Brinellskolan med sin kampanj Skriv för frihet. Med hjälp av namnunderskrifter skriver hundratusentals människor över hela världen brev, vykort och sms för att påverka regeringar som kränker de mänskliga rättigheterna, och ge stöd till utsatta individer.

I år riktar Amnesty fokus på fyra fall.

- Med 200 länder som är med i Amnesty är varje röst värd att höras. Vi samlar in namunderskrifter för att visa att det finns människor som vill hjälpa och för att visa de som är utsatta att de inte är bortglömda, säger Birgitta Brusling, medlem i Amnesty lokalt.

De fall som årets Skriv för frihet fokuserar på är Phyoe Phyoe Aung från Burma. Hon deltog i fredliga studentprotester, fängslades och riskerar mer än nio års fängelse. Amnesty kräver att hon och andra studenter som fängslats för att ha deltagit i fredliga protester ska friges.

De agerar också för satirtecknaren Zulkiflee Anwar "Zunar" Ulhaque från Malaysia. Zunar ritade satirteckningar och kritiserade rättsväsendet, för det står han nu åtalad och riskerar 43 års fängelse. Amnesty kräver att åtalet läggs ned och att Malaysia avskaffar lagar som strider mot yttrandefriheten.

De agerar även för journalisten Muhammad Bekzhanov från Uzbekistan, som torterades och dömdes för terrorism. Han har nu suttit fängslad i över 15 år. De kommer även att agera för Teodora del Carmen Vásquez från El Salvador. Hon födde ett dött barn och dömdes till 30 års fängelse för mord, i enlighet med El Salvadors totala abortförbud.

- Många har hört talas om Amnesty men kanske inte riktigt har koll på vad det är vi arbetar för, säger Gunilla Brusling.

Några av de elever som valde att skriva på breven på Brinellskolan var 20-åriga Mayte Ramirez och 16-åriga Amira Rabia.

- Man vill göra något för mänskliga rättigheter och förhindra orättvisor, säger de.

Amnesty kommer vara på Brinellskolan under tisdagen (läs i dag).

Annons