Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvis Presley har en helt egen dag i Norberg

Elvisdagen i Norberg lockar besökare från hela Sverige. Bakom idén står Norbergs alldeles egna Elviskopia, Runo Andersson. I år firar dagen femårsjubileum.

Annons
Elvisfanatiker. Runo Andersson är minst sagt tokig i Elvis Presley.

Norberg. Efter fyra år som arrangör av Elvisdagen i Norberg kände Runo Andersson att det skulle bli för tungt att göra det även i år. Nu får han hjälp av vänner på byn. Elvis kan leva vidare.

Tack vare vänner och entreprenörskap blir Elvisdagen av även i år. Det blir ett femårsjubileum utan dess like, och allt helt gratis för besökarna.

– När Runo berättade för mig att han inte orkade hålla i det själv och att Gävle hade planer på att ta över Elvisdagen kunde jag inte låta bli att lägga mig i, säger Mirjam Ekebom, egen företagare i Norberg.

Så tillsammans med Runo, Emma Emet och Johnny Brinksäter drog Mirjam ihop den ideella föreningen Norbergs Elvisvänner.

– Det känns så kul att det blir av, säger Runo, Norbergs egna Elviskopia, med ett leende.

Under åren som Elvisdagen har anordnats så har Norberg fyllts av glada raggare, barnfamiljer och vanliga svenssons.

– Det var över 2 000 personer som kom. Alla möjliga olika människor, säger Runo.

Till vardags driver Runo en begravningsbyrå och vägg i vägg har han en butik, Elvisboden. En unik butik där allt kretsar kring Elvis. Allt från små tablettaskar till möblemang.

– Visst är det helt otroligt, säger Mirjam.

Idéerna är många inför det kommande femårsjubileumet.

– Vi ska ha look-a-liketävlingar, musikuppträdande, cruising, en massa skoj för barnen, modevisning med 50-talsstil och allt ska kopplas till Elvis, säger Mirjam.

Varför är en sådan dag viktig?

– Mycket för att folk ska kunna få ha roligt och känna att de kan delta i någonting som är gratis. Att det lockar folk att komma hit till byn och sätter Norberg på kartan, säger Mirjam.

Under dagen är det evenemang kring Tingshusparken och Elvisboden. Senare fortsätter festen vid Kärrgruveparken med liveframträdanden och raggar-cruising.

– Det är så kul att alla är så positiva till det här och verkligen vill hjälpa till, säger Mirjam.

Runo har hela Elvisstilen. Han kan allt om sin stora idol. Redan som 13-åring blev han såld på så väl klädstilen som musiken.

– Så Runo får inte vara med i look-a-liketävlingen, skrattar Mirjam.

Runo visar bilder ur sitt fotoalbum och hinner under intervjun berätta hur mycket som helst om The King. Det är berättelser om vart Elvis spelade in sin första skiva, vilka datum han uppträdde, vilken som var hans karatetränare och mötena med Elvis skräddare, trummis och gitarrist.

– Det inte Runo vet om Elvis är inte värt att veta, skrattar Mirjam.

Längst in i Elvisboden står en stor jukebox från 1959.

Läs mer i fredagens papperstidning.

Annons