Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En älskad knöl blir uppmärksammad

Potatisen kom att bli en av 1500-talets mest betydelsefulla upptäckter från ”Nya världen”.
Den kära knölen blev senare en av våra mest älskade matvaror.
– Och förtjänar en egen dag, slog Fredrik van den Broek fast för några år sedan och införde Potatisens dag.

Annons

Det var för tre år sedan som Fredrik van den Broek, ordförande i potatisakademien, fick idén till Potatisens egen dag, som firas i dag den 26 oktober. 

– Det finns så många temadagar för allt möjligt. Om kanelbullen har en egen dag varför ska då inte potatisen ha en, säger han.

Den 26 oktober passade bra eftersom den var ”ledig” och eftersom det är en tid då bönderna fått upp sin skörd. 

– Syftet med dagen och akademien är detsamma: Att lyfta fram potatisen som en fantastisk bra gröda. Den är nyttig, ofta lokalt producerad, den finns i många olika smaker och man kan göra massor med rätter av den, säger Fredrik van den Broek.

Han berättar att budskapet om dagen har spritt sig till viss del i landet. Än har den dock inte rotat sig som en svensk kulinarisk tradition, så som exempelvis surströmmingspremiären.

– Vi har inte fått den att fastna överallt, men den är uppmärksammad och det anordnas aktiviteter från norr till söder.

Vad säger du till alla dem som är inne på linjen att man inte ska äta några kolhydrater över huvud taget?– Att tallriksmodellen står sig bra och att lagom är bäst.

Potatisakademien

Har sitt säte i Allingsås.

Verkar för att:

Främja kunskapen om potatis genom utbildning och information.

Öka medvetandet om potatisens gastronomiska och kulinariska egenskaper.

Positionera potatisen genom att lyfta fram dess hälso-, miljö- och näringsmässiga betydelse.

Värna om potatisen i ett historiskt och kulturellt perspektiv.

KÄLLA: potatisakademien.se

Mer läsning

Annons