Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av fyra älgar får skjutas

Cirka var fjärde älg får skjutas i årets älgjakt i länet. På så sätt behålls stammen på den nivå länsstyrelsen tycker är lagom.

Annons

I måndags drog älgjakten i gång i Västmanland och ungefär 1 370 älgar blir den slutliga tilldelningen för årets älgjakt till länets alla jaktlag. Nivån har varit ungefär lika de senaste åren, byggt på en stam på runt 5 500–6 000 älgar totalt under året – en nivå som länsstyrelsen finner lämplig.

– Fler älgar skulle innebära större betesskador på framför allt ung tallskog men också fler olyckor. Färre älgar innebär på lite sikt att den biologiska mångfalden skulle förändras eftersom älgen är bytesdjur för större rovdjur. Men vi väger även in den kulturella aspekten kring jakt. Med färre älgar skulle jakten bli mindre. Och sen vill vi att allmänheten ska kunna se älg i skogen, säger Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Stammen behöver minska med runt en tredjedel varje år men eftersom hundratals älgar dör varje år främst för att de blir tagna av vargen men också i olyckor blir behovet av jakt lite mindre.

Har skogsbranden påverkat älgstammen?

– Nej, egentligen inte. De flesta större djuren hann fly undan branden och vad gäller föda så har det heller inte varit några problem. Skadade träd fälldes och då fanns det friska skott i toppen som älgarna kom åt och sedan har framför allt mjölkört vuxit upp som de äter.

Annons