Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lång bilresa blir kort

Ett litet sätt att bota de grå malande motorvägarnas tristess är att leka i bilen. Billekar inte bara förkortar bilresan utan den blir rolig också.

Annons

Tillhör du sorten som efter endast en halvtimmes bilåkande får myror i baken? Eller så kanske du mår rent ut sagt pyton av att läsa en bok i bilen, titta på film i mobilen eller i den bärbara datorn, det går också helt bort för ditt välmående. Chauffören har redan nu hunnit tröttna på ditt baksäteskörande. Lugn, det finns sätt att bota tristessen och mota besserwissern i grind. Nämligen billekar. Alla i bilen kan vara med förare, baksätesförare och passagerare, barn som vuxna. Vad behöver man då ha för tillbehör? Oftast inget alls. Det enda du behöver är ett sinne för tur och skicklighet men kanske kan en väldigt bra syn och hörsel underlätta när bilarna svischar förbi.

Billekar för alla åldrar

Tänkte att jag skulle börja förklara en billek som de allra minsta kan vara delaktiga i, ”Apelsin och citron”. Ta orden Apelsin och citron i munnen så kanske ni förstår vad leken handlar om. Ni ska gissa reaktionen hos era medmänniskor, blir de sura eller glada när ni vinkar åt dem? Som ni kanske förstått vid det här laget om man valt frukten citron och vinkar till någon som inte ler, ja då har man håvat in sin första poäng. Först till tio vinner.

En lek för ditt barns sinne för språket

Den här leken har inga förlorare bara vinnare och det går alltid hem hos de med devisen: Det viktiga är inte att vinna, utan att kämpa väl, ha roligt och delta. ”Alfabetsmeningar”, leken går ut på att man tar alfabetet och går från a till ö och väljer ord som har sin begynnelsebokstav på den bokstav man är på. Första bästa person säger ett ord som börjar på a. Exempelvis apa, nästa person ska därefter säga ett ord som börjar på b och det här ordet ska bilda en mening med det första och de efter det och så vidare ända till bokstaven ö. En enda lång mening ska det bli och förhoppningsvis vara någorlunda grammatisk rätt.

Webbredaktionens favorit bland billekar

En av redaktionens absoluta favoriter inom billekar är ”Black Jack” mer känt som tjugoett. Man kan spela spelet i bilen på två sätt. Det första sättet är man tre deltagare. Spelare ett väljer att läsa av första siffran på registreringsnumret och spelare två väljer den andra siffran i ordningen och då finns bara siffra nummer tre kvar för spelare nummer tre. Sen lägger man ihop siffrorna för var och en. Exempel bil nummer 1: HTT 824, två GHY 742. Här väljer spelare ett som i exemplet redan skrapat ihop 15 att stanna. Man får när som, vid bil ett, två, tre och så vidare stanna innan man får mer än 21. Får man mer än 21 blir man ”tjock” och är ute ur pågående spelomgång. Närmast 21 vinner. Det andra sättet kan alla i bilen vara med och spela. Varje spelare tar helt enkelt en egen skylt och lägger där ihop siffrorna, exempelvis HKK 267, blir således 15. Även här får man stanna när man vill.

Som vi gillar att skapa historier om ingenting

Till sist en billek för de lite äldre men barnen får givetvis gärna delta. ”Föraren framför”, du som hejdlöst och ohämmat älskar att sätta in folk i fack och kategorier, du som vet exakt hur folk beter sig bara utifrån vilken körstil de har. Här är leken för dig. Du ska skapa en fördomsprofil med minimalt med information det enda du får reda på är körstil och biltyp. Resten är upp till dig att lista ut och brodera. Fördomsfullt? Ja självklart. Du ska nu lista ut förarens hårfärg, kön och ålder. När du sedan glider sakta upp jämsides med föraren som du så fördomsfullt kategoriserat är det bara att plocka hem poängen, ett poäng för varje rätt analys du har gjort av bilföraren. Du kan givetvis lägga till egna kategorier att gissa, förslagsvis förarens yrke, bostadsort och så vidare men den informationen kan vara lite klurigare att få fram.

Vill man baka in lite priser i sitt lekande kan man alltid låta vinnaren få välja en större glass eller kanske få sig en godisbit mer än de andra i bilen. Lycka till och kör försiktigt.

Källa: billekar.se

Annons