Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En normal pollensäsong väntas

Tvärtemot vad många tror så gör den milda vintern att pollensäsongen blir mindre intensiv.

Annons

Pollensäsongen närmar sig och även om vissa känner av pollen redan nu så är det inte tal om någon rekordsäsong.

Förra året var det en rekordsäsong för björkpollen. Ungefär vartannat eller var tredje år så fröar björkarna extra intensivt vilket björkarna gjorde förra året. Det ledde till en extrem pollensäsong.

Efter en sådan säsong tar det ett år eller två för björkarna att återhämta sig.

– Det är svårt att säga hur varmt det kommer bli och hur länge det kommer att vara det. Björken brukar blomma i slutet av april, början av maj. Om det börjar i mitten av april är det extremt tidigt och jag är skeptisk, säger Pia Östensson, pollenforskare vid Palynologiska laboratoriet i Stockholm. 

Det är svårt att jämföra år till år.

– Det blir inte värre och värre. Och det blir inte en värre säsong på grund av att det varit en mild vinter, snarare tvärtom. Säsongen blir mer utdragen i stället för intensiv, säger hon.

Men förra året blev pollensäsongen intensiv. Att alen blommar tidigt är inte nödvändigtvis ett tecken på att de andra pollensorterna kommer.

– Det har varit två konstiga vintrar med värme, kyla, värme, kyla. Men det kommer inte bli rekordnivåer i år, säger Pia Östensson.

Pollensäsong drar i gång

Pollen sprids av insekter och vind. 1 av 4 svenskar lider av allergier som påverkar luftvägar och ögon. Hälften av dessa orsakas av pollen. Här finns främst tre typer av växtpollen: trädpollen, gräspollen och gråbopollen. De blommar i den ordningen.Trädpollen brukar orsaka mest besvär.

Mer läsning

Annons