Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En skrämmande historia om Svinryggen

När Carl-Axel Eriksson skriver är det uppväxtorten Norberg som är händelsernas centrum. Nu utkommer hans andra bok, Svinryggen, som handlar om brott, vedergällning och ett gnagande samvete.

Annons
Författaren. Carl-Axel Eriksson följer upp debuten med nya mörka händelser från Norberg.

Norberg. "Skit som vi gör i livet, förr eller senare kommer det tillbaka och slår oss i nacken” säger CA Eriksson.

Hans nya roman Svinryggen handlar om ett gammalt illdåd som gärningsmannen inte längre klarar av att dölja.

Dimman ligger tät över gruvområdet Svinryggen.

– Kom nu Rufus, säger Carl-Axel Eriksson till sin dvärgschnauzer och ser efter så att den inte ramlar ner i något av de vattenfyllda gruvhålen nedanför den branta kanten.

Carl-Axel, eller CA som han kallas, är född och uppvuxen i Norberg. Numera bor han i Nacka men i hans litteratur finns bara en hemvist. Norberg är platsen där allt utspelar sig i hans böcker. Snart är det release för hans nya bok som heter just Svinryggen.

Gruvmiljön spelar en alldeles särskild roll i den nya romanen. I ett av gruvhålen har något gömts undan, många år tidigare.

– Huvudpersonen tror att han har begravt det gamla brottet i lager av mylla, och tror att han är säker, men vaknar upp kallsvettig, berättar CA.

Idén till romanen började med en enda mening.

– Innan jag ens skrivit klart min förra bok vaknade jag med en fras i huvudet. Jag brukar aldrig komma ihåg vad jag drömmer, men det måste varit något från en dröm. Frasen löd ”rummet smög sig på honom”. Vid lunch den dagen hade jag ett helt synopsis till en bok klar för mig, men sedan fick det vila ett år innan jag började skriva, säger CA.

Medan debuten baserade sig på en sann historia är den nya boken fiktion.

– Historien är bara ljug rakt igenom, men jag har blandat in några verkligheter. Landsfiskalen Kekonius fanns på riktigt och är med i boken, så även Gösta Johansson och min egen far målar-Olle, säger CA.

Området Svinryggen existerar ju också i allra högsta grad, och även konstnären Dal-Edwin fanns på riktigt. Ett porträtt som han målat spelar en högst väsentlig roll i berättelsen.

Läs hela reportaget i fredagens tidning.

Mer läsning

Annons