Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eon vill riva och bygga nytt kraftverk i Semla

Kraftverksanläggningen i Semla har 100 år på nacken och har tjänat ut. Det menar Eon Vattenkraft som nu vill riva och bygga nytt.

Annons
Rivs? Jonas Andrén, informationschef, och Roine Fransson, anläggningsansvarig på Eon Vattenkraft, berättar att bolaget vill riva vattenkraftstationen i Semla och bygga en ny för totalt cirka 60 miljoner kronor.

FAGERSTA. Enligt Eon är byggnadsexperterna entydiga: Kraftstationen i Semla måste rivas. I stället vill bolaget bygga en helt ny anläggning för 60 miljoner kronor.

Semla 3, som kraftstationen heter, har ännu efter 100 år sina originalmaskiner i drift. Maskiner som varken håller för evigt eller är lika effektiva som sina moderna motsvarigheter. Vidare är kraftstationens grund instabil och sjunker sakta men säkert. Eon har haft byggnadsexperter på plats för att granska fastigheten och domen var entydig: Att fortsätta verksamheten här är inget alternativ.

–Så den senaste tiden har vi funderat på vad vi kan göra för att säkra elproduktionen i Semla. Det förslag vi har kommit fram till är att ta bort det befintliga huset, ersätta de tre vattentuberna med en modern glasfibertub och bygga en helt ny anläggning längs ån på andra sidan vägen, säger Jonas Andrén, informationschef på Eon Vattenkraft.

Eon har sedan tidigare investerat uppåt 40 miljoner kronor i att renovera dammluckorna i Västanfors och Fagersta. Planerna i Semla beräknas kosta ytterligare cirka 60 miljoner kronor.

Om de genomförs, vill säga. Än så länge är det bara planer.

–Vi har haft möten med myndigheter och kommunen och ska även ha ett samrådsmöte med de som bor i närheten. Vi vill samla in alla synpunkter som finns.

Att riva en 100 år gammal byggnad som för många är en viktig del av landskapet i Semla kan förstås väcka reaktioner, vilket Eon räknar med.

–Visst blir det en förändring i landskapet, men vad ska man göra när byggnaden är i så dåligt skick? Det är ingen unik byggnad, det finns gott om kraftstationer i regionen, säger Roine Fransson, anläggningsansvarig.

Läs mer i onsdagens tidning.

Läcker. De tre vattentuberna som leder in till kraftstationen är gjorda av trä och läcker som såll.
Ny anläggning. Här, ett par hundra meter från kraftstationen på andra sidan vägen, vill EON bygga den nya anläggningen. Genom grönskan I bakgrunden skymtas bron och den befintliga byggnaden.

Mer läsning

Annons