Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erikssons statusar om branden får ris och ros

Norberg kommuns agerande under storbranden har utvärderats. Kommunen får både ros och ris och kommunalrådet Åsa Erikssons (S) facebookande under krisen granskas.

Annons
Från skogsbranden förra året

Det är Försvarshögskolan/Crismart som har skrivit rapporten. Den går igenom händelserna ur kommunens perspektiv.

Under måndagen den fjärde augusti 2014 kom länsstyrelsen och kommunen överens om att information till allmänheten skulle komma från länsstyrelsen först. Därefter skulle kommunerna lägga upp informationen på sin hemsida.

Åsa Eriksson följde inte den uppmaningen då hon spred informationen på sin Facebook. Många kommuninvånare uppskattade det. Tjänstemännen var inte lika förtjusta.

Agerandet har lett till diskussioner i Norberg och andra kommuner.

Hur ser du nu på ditt agerande då?

– Det är ett misslyckande för alla inblandade myndigheter att vi inte lyckades kommunicera tillräckligt snabbt och tillräckligt lokalt. Jag var tvungen att vidta den här åtgärden, säger Åsa Eriksson.

– Jag rekommenderar inte det. Men det var något jag ansåg nödvändigt där och då eftersom människor fruktade för sina liv.

Rapportförfattarna skriver att tjänstemännen uttrycker det som att de efter ett möte inte hann sätta sig vid sina datorer förrän Åsa Eriksson skrivit på sin Facebook. Kommunalrådets agerande ”underminerade delvis förtroendet för kommunens information”, heter det i rapporten.

Hade inte du kunnat gått till tjänstemännen och sagt att nu samkör vi?

– Jag försökte med det. Vi politiker varken kan eller ska detaljstyra tjänstemän. De gjorde en bedömning att lägga ut information enligt överenskommelsen. Jag ifrågasatte det men respekterade deras bedömning.

Många ur kommunens personal var på semester i början av katastrofen och några evakueringsplaner fanns inte. Rapportförfattarna påpekar också att Norberg kommuns fördel var att det blev snabba beslutsvägar på grund av kommunens lilla storlek.

Dock var det i andra sammanhang en nackdel då det fanns för lite personal om krisen hade dragit ut på tiden.

På måndagseftermiddagen rörde sig branden med en hastighet av 80 meter per minut i riktning mot Norberg. Det stod snart klart att hela samhället kunde behöva utrymmas, vilket inte hade skett i en svensk tätort på modern tid.

Kommunen behövde ta ställning till vad de skulle ta med om kommunhuset brann upp och kom fram till att kommunarkivet skulle lämnas.

– Prioriteringen var att rädda liv. Vi diskuterade vad som skulle behövas för att bygga upp Norberg igen och konstaterade att mycket finns digitalt, säger Åsa Eriksson.

Annons