Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett riktigt bottennapp"

Fagersta placerar sig på plats 272 (265 förra året) bland Sveriges 290 kommuner. Norberg och Skinnskatteberg listas ännu lägre: på 284:e (283) respektive 289:e plats (288).

Annons
Tillväxtgruppen i norra Västmanland, där både Fagersta och Norberg ingår, arbetar bland annat med nätverkande, företagsträffar samt råd och stöd för att förbättra näringslivsklimatet, berättar Marino Wallsten (S), kommunalråd i Fagersta. ”Det är uppenbarligen inte tillräckligt”, säger han.

Fagersta kan behöva en plan för att förbättra det upplevda näringslivsklimatet, menar kommunalrådet Marino Wallsten (S).

– Tillväxtgruppen tar fram ett handlingsprogram som tar fasta på det som är bra och det som kanske inte fungerar lika bra. Besöksnäringen är en del som kan behöva utvecklas.

Norberg kommer alltid att hamna lågt i Svenskt näringslivs kommunrankingar, menar Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

– De tittar på bland annat kilometer till internationell flygplats och nivån på kommunalskatten. Som tur är görs andra rankingar där vi hamnar mycket bättre, säger hon och fortsätter:

– Viktigast av allt är att företagen går bra och det gör de i Norberg. Sedan kan vi alltid bli bättre och vi jobbar ständigt med det. En fråga vi jobbar aktivt med nu är att hjälpa företagen till bättre kommunikationer.

Skinnskattebergs placering är ”ett riktigt bottennapp”, menar kommunalrådet Carina Sándor (FP).

– Men med en majoritet för det nya näringslivsmålet vet förvaltningen vad man ska jobba efter. Det handlar mycket om att förbättra dialogen och attityden till företagande.

Kommunen annat arbete riktat mot näringslivet, berättar hon.

– Vi utvecklar en näringslivsstrategi med företagarna i kommunens näringslivsråd och gör kontinuerliga företagsbesök sedan årsskiftet. 

Mer läsning

Annons