Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra fartkontroller i veckan

Polisen gör en extra satsning för att kontrollera hastigheterna. För att fler liv ska kunna räddas i trafiken måste hastigheterna sänkas, skriver polisen och NTF Västmanland i ett pressmeddelande.

Annons

Hela 54 procent av trafikanterna kör för fort på de statliga vägarna, enligt Trafikverkets senaste uppgifter, vilket är samma andel som året innan. 

Trafikverkets mål är att åtta av tio trafikanter ska köra inom hastighetsgränsen senast år 2020. Det börjar därför bli bråttom att få fler att ändra beteende, anser polisen och NTF Västmanland.

Polisens särskilda insatsvecka startar i dag måndag. Under veckan prioriterar polisen de mest olycksdrabbade vägarna.

- Vi ser att många olyckor sker på 70-vägarna och de blir förstås extra viktiga när vi ska planera våra hastighetsmätningar, även om det kan se olika ut lokalt. Vi ska helt enkelt stå där det är som viktigast för att undvika att man dör och skadas i trafiken, säger Helene Karlberg, chef för polisens trafiksektion i region Mitt.

- En olycka kan bero på olika faktorer, men hastigheten har den största betydelsen för hur allvarliga följder en trafikolycka får. Dessutom kostar det alltid mer att köra fortare. Att generellt köra tio kilometer i timmen för fort kan kosta cirka 1 000 kr per år bara i ökade bränslekostnader, säger Elisabeth Westman, projektledare på NTF Västmanland.

Mer läsning

Annons