Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra miljoner till brandområdet

De som jobbar med att ta ned eller köra bort träd från brandområdet ska få dieselstöd av regeringen. 7 miljoner kronor delas ut.

Annons

Länet. Regeringen har beslutat att ge 7 miljoner kronor i dieselstöd för skogsmaskiner i brandområdet i Västmanland.

– Stödet riktar sig i huvudsak till entreprenörer som har avverkat och kört ut virke ur brandområdet, säger Kent Eriksson, ställföreträdande enhetschef på Skogsstyrelsen.

Skogsmaskiner, som det främst handlar om, är skördare som tar ned träd och skotare som kör ut träd och brandskadat virke till vägen.

Enligt Kent Eriksson ska dieselstödet kompensera för de svåra arbetsförhållandena som har rått i brandområdet samt för de höga bränsle-kostnaderna som det har medfört. Stödet ska också locka fler att hjälpa till.

– Framkomligheten har varit svår, det har inte gått att köra den närmasta vägen, marken är bortbrunnen, mycket sten ligger i vägen och träd kan falla. Det är höga risker, säger han.

De som arbetat med skogsmaskiner i brandområdet får själva ansöka om stöd till Skogsstyrelsen. Den som söker kan få högst tre kronor per kubikmeter virke som har upparbetats och ytterligare högst tre kronor per kubikmeter som har terrängtransporterats till väg.

– Hittills har vi fått in sex ansökningar, men det kommer fler, säger Kent Eriksson.

Dieselstödet går att söka till och med den 1 november 2016.

Annons