Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra mycket getingar i år

Har du sett ovanligt många getingar i år? Det är inte så förvånande med tanke på att det är en klassisk getingsommar.

Annons
Tusentals getingar kan höra till varje bo och de trivs bäst där de får vara ostörda, som vid skylten i Hedkärraområdet.

Sommaren fortskrider och getingarnas storhetstid är nu, mot slutet av sommaren.

– Det är mycket getingar i år. Generellt är det väldigt mycket insekter men just getingar är det mycket av nu och bona börjar bli stora. Jag skulle säga att 90 procent av alla telefonsamtal i dag handlar om getingar, berättar Anders Brandin som är gruppchef på skadedjursenheten för Anticimex.

Läs mer:  Snart är getingplågan här igen

Getingarna tycker om ungefär samma mat som oss människor och kommer därför gärna flygande när vi sitter utomhus och äter, för att försöka få tag på en mumsbit. Så här års är bona som störst men getingarna själva börjar bli trötta.

– Getingbona är runt maxstorleken nu, ungefär som en fotboll, och när det blir kallare så blir de slöare och slöare och till sist dör hela samhället ut, berättar Anders Brandin och förklarar att getingar aldrig återvänder till gamla bon utan att nya byggs upp varje år.

Anticimex rycker ut och sanerar bort getingbon som stör i eller nära fastigheter.

– Om vi ska komma ut och hjälpa till och ta bort dem så vill vi helst att det är sådana som stör och så är det viktigt att det finns ett fysiskt bo att ta bort. Man ska tänka på att de även är nyttodjur.

Läs också:  Invasion av getingar drabbar Fagerstaborna

Läs också:  Värmen bara en av hundens faror

Getingar – både bra och störiga

Getingar kan upplevas som störande och obehagliga, men gör också mycket nytta genom att bland annat äta larver och andra insekter.

De kan bli aggressiva och attackera om deras bo blir angripet eller när de känner sig hotade på något sätt.

Getingbon går att ta bort själv, men det bör göras tidigt på säsongen innan boet blir stort och då på tidig morgon eller sen kväll när getingarna är som lugnast. Man bör också vara försiktig och säker på att man inte är allergisk.

Källa: Anders Brandin, Anticimex

Mer läsning

Annons