Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra pengar till sjuksyrrorna

Sjuksköterskor flyr Västerås sjukhus. Nu satsar landstinget 30 miljoner kronor extra till löner nästa år. – Jag hoppas att politikerna menar allvar nu med vad de säger, säger Jani Stjernström, ordförande i Vårdförbundet i Västmanland.

Annons
Landstingets plånbok öppnas när sjuksköterskorna fortsätter att fly länet.

Det råder kris på Västerås sjukhus.

Cirka 40 sjuksköterskor saknas. 50 vårdplatser har stängts de senaste två åren, vilket motsvarar ungefär var tionde vårdplats.

Nu har elva specialistsjuksköterskor på operationskliniken sagt upp sig i protest. Efter årsskiftet ställs flera operationer in på sjukhuset.

Orsaken är att sjuksköterskorna i Västmanland har näst lägst medianlön i hela landet.

Mellan 2011 och 2013 ökade deras medianlön med fyra procent – att jämföra med Uppsala och Södermanlands läns landsting där den steg med elva procent.

Landstinget satsade 17,5 miljoner kronor extra i år för att behålla sjuksköterskorna men det har inte varit tillräckligt.

– Vi har gjort en analys av situationen och avsätter nu ytterligare 30 miljoner kronor för lönesatsningar nästa år, säger landstingsråd Lena Johansson (S).

Jani Stjernström, ordförande i Vårdförbundet i Västmanland, säger så här när hon nås av nyheten:

– Jag hoppas att politikerna menar allvar nu med vad de säger. Jag hoppas också att de ger i uppdrag till landstingsledningen att skapa dialog med facket för att lösa krisen.

Sedan i förra veckan håller sjukhusledningen krismöten med landstingspolitiker.

Annons