Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få länsbor använder cykelhjälm

Endast 13,3 procent av västmanlänningarna använder alltid hjälm när de cyklar, enligt en undersökning som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) gjort.

Annons

Det är långt under riksgenomsnittet på 17 procent. I Västerås använder däremot hela 23 procent cykelhjälm. Undersökningen visar att cyklister i större städer är mer benägna att använda hjälm än vad invånare i mindre orter eller på landsbygden är. I Stockholm använder närmare var tredje cyklist hjälm. Uppgifterna bygger på siffror från 2010.

Hjälmlag positiv effektTrots att det numera är lag på att barn under 15 år ska använda cykelhjälm skadas runt 10 000 barn årligen så allvarligt i cykelolyckor att de måste uppsöka akuten. Över 1 000 barn skadas så svårt att de måste läggas in på sjukhus. Merparten av barnen som skadas är mellan elva och fjorton år. Men lagen har haft en positiv effekt, det är betydligt färre barn som skadas numera än för några decennier sedan, uppger MSB.

Flest singelolyckor85 procent av alla cykelolyckor som barn skadas i är singelolyckor. De cyklar tappar helt enkelt balansen och cyklar omkull, eller så halkar de omkull. Därefter följer krockar med andra cyklister och sedan kollisioner med bilar. Pojkar är mer olycksdrabbade än flickor, pojkar har även fler vårddagar på sjukhus per olyckshändelse. De vanligaste skadorna är krosskador, frakturer och sårskador.

Lagom stor cykelEnligt forskare och barnläkare är barn redo att lära sig cykla på tvåhjulingar först när de är fem-sex år gamla. Och redo för att cykla i trafik är barn först i tolvårsåldern, i alla fall om de ska cykla utan vuxet sällskap. För mindre barn lämpar sig cyklar utan växlar och med fotbroms bäst, de har ofta svårt att koordinera hand- och fotrörelser. Och så ska cykeln vara lagom stor, många barn har för stora cyklar. När barnet sitter på sadeln ska båda fötterna nå ned i marken.

Mer läsning

Annons