Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få patienter får allergivaccin i länet

Landstinget i Västmanland hamnar i botten på ny lista, som ett av de landsting där lägst antal patienter får allergivaccin.

Annons

Nya siffror visar att det är stora skillnader på tillgången till allergivaccination i landet. 

I Västmanland är det endast tio personer per 10 000 invånare som får tillgång till behandlingen. Rikssnittet ligger på 15,5 person. I Halland är det bäst, där får 40 personer av 10 000 invånare tillgång till allergivaccination.

– Det är alldeles för få. Det borde vara fler eftersom 20 procent av befolkningen har pollenallergi, säger Ingalill Bjöörn, ordförande för Astma- och Allergiföreningen, region Mellansverige.

För många räcker det med att följa pollenprognoserna och gå till ett apotek och förse sig med receptfria läkemedel för att klara pollensäsongen. Andra har det betydligt värre, då är allergivaccination ett alternativ. Det är den enda behandling som ger ett långvarigt resultat.

– Vi anser att landstinget i Västmanland måste satsa mer på patienter med svåra allergier, både i form av resurser för att fler ska kunna få behandlingen, men också att utbilda fler allergispecialister som kan ge behandlingen, säger Ingalill Bjöörn.

Annons