Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få patienter har sökt vård med egenremiss

Med en egenremiss är vägen enklare att få vård hos specialistläkare. Men hittills är det få som utnyttjat möjligheten.

Annons
Händig. Undersköterskan, Svante Friberg, på ortopeden lägger gips på en arm. Ortopeden är den klinik på Västmanlands sjukhus som in får in flest egenremisser.

Sedan snart ett år tillbaka har du som patient möjlighet att skriva din egen remiss direkt till specialistvården. Det innebär att du kan beskriva dina problem i remissen utan att behöva gå via familjeläkarna. Det är sedan specialistmottagningen som avgör vilken vård som kan bli aktuell.

Läs mer: Insändare: Nu försvinner en onödig omväg

Någon succé i Västmanland är det inte så här långt. Landstinget har ingen fullständig statistik eftersom det varit problem med registreringen av egen-remisserna. Ett problem som ses över, enligt pressansvarige, Kjell Nylund.

Västeråsaren Christer Bergh har problem med ett knä. Hans familjeläkare kände inte till att det går att skriva en egenremiss, men när han kom i kontakt med en ortopedläkare i Köping fick han rådet att själv författa en remiss för att snabbare få rätt vård.

– Jag skickade den till fyra kliniker utanför länet som har avtal med Västmanland – och fick ett svar inom en vecka från Stockholm, säger han.

Om inte Christer Bergh planerat en utlandsvistelse hade han fått en operationstid tidigare i höstas.

– Det pratas om att korta vårdköerna och om jag inte skrivit en egenremiss hade det inte gått så här. Jag skulle få vänta sex till åtta veckor bara för att få träffa en ortopedläkare i Västerås om jag gått den vanliga vägen, säger han.

Ortopeden på Västmanlands sjukhus får in flest egenremisser, 700 sedan årsskiftet. Verksamhetschefen, Martin Andersson, säger att det skett en ökning med 20 procent i månaden och han tror att det kommer att bli mer framöver.

– Generellt upplevs det som positivt av patienterna. Remisserna är ofta välformulerade. Folk är pålästa och kunniga. Vi gör ingen skillnad för att det är en egenremiss, säger han.

Men han är inte enbart positiv. För patienter som söker sig till ortopeden och som inte har röntgats hamnar kostnaden för det på kliniken.

– Det är egentligen primärvården som ska ta den, och då ska vi hänvisa tillbaka dit. Men patienterna skickar sin egenremiss just för att komma förbi primärvården. Det är ett grundläggande problem, men som sagt, för patienterna är det smidigare, säger Martin Andersson, som totalt räknar in cirka 1 200 remisser (inklusive egen) i månaden på ortopeden.

Ali Guuled, överläkare på hudmottagningen, anser att det är både plus och minus med remisserna. Ungefär 650 har kommit in sedan årsskiftet – och två tredjedelar av dem har accepterats av hudkliniken.

– Friheten för patienterna att inte behöva besöka eller ta kontakt med läkare först är bra. Nackdelen är att det kan vara svårt att tolka remisserna ibland, hur patienterna tror att deras problem är, säger han.

Bland de sista i landet

Egenremiss eller egen vårdbegäran innebär att patienten själv ska kunna söka all typ av specialistvård på egen hand, utan att gå via familjeläkaren.

Tanken är att det ska gå fortare att få rätt vård.

Västmanland var ett av de sista landstingen i landet som genomförde detta. I praktiken har det fungerat sedan årsskiftet.

Patientens remiss kan avslås av specialistkliniken, och då skickas patienten till primärvården med sina besvär.

Så här gör du:

Det finns tre olika sätt att hantera en egenremiss. Antingen genom att logga in i e-tjänsterna via 1177.se eller genom att skicka in en pappersblankett via posten.

Du kan också ringa direkt till rådgivningstelefonen på den mottagning som du söker hjälp hos.

Information kan du som patient söka via landstingets nya kontaktcenter.

Källa: Landstinget

Mer läsning

Annons