Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta är sämst på företagande

Fagersta är sämst i landet på företagande, enligt en ny rapport från Svenskt näringsliv. 

Annons

 ”En tydlig indikation på att vi behöver jobba hårdare för att vända skutan”, säger kommunalrådet Marino Wallsten (S) om den dystra rapporten från Svenskt näringsliv.

Västmanlänningar är minst företagsamma i landet, visar en ny rapport från Svenskt näringsliv. Länet är ett av endast tre där andelen företagsamma kvinnor inte vuxit under 2014.

Högst andel företagsamma västmanlänningar finns i Sala kommun, 13,3 procent, och lägst andel företagsamma finns i Fagersta 6,7 procent. Riksgenomsnittet ligger på 12,1 procent.

– Det är en tydlig indikator på att vi behöver jobba hårdare för att vända skutan och att vi är lyhörda för vad detta kan bero på. Det är många aspekter som spelar in på varför nyetableringen av arbeten står still, säger Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S). 

Undersökningen visar även att var femte företagsam person är 64 år eller äldre och samtidigt minskar nyföretagandet vilket väcker farhågor för återväxten av företagsamma människor.

– Vi ser kommuner med en hög andel äldre företagsamma samtidigt som nyföretagsamheten är svag, säger Kristin Lahed, regionchef Svenskt Näringsliv Västerås, i ett pressmeddelande.

Svenskt näringsliv menar med företagsam människor som har F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller ordinarie styrelseledamot i ett aktivt aktiebolag.

Företagande i Västmanland

1. Sala: 13,3 procent

2. Skinnsberg: 12 procent

3. Norberg: 10,9 procent

4. Kungsör: 10,5 procent

5. Arboga: 10,2 procent

6. Västerås: 9,2 procent

7. Köping: 9,1 procent

8. Hallstahammar: 8,4 procent

9. Surahammar: 7,3 procent

10. Fagersta: 6,7 procent

Rikssnittet ligger på 12,1 procent.

Mer läsning

Annons