Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta kommun vill sälja av tomträtter

Fagersta kommun äger 267 tomträtter där villaägare får hyra tomten av kommunen. Villaägarna får nu möjlighet att köpa loss tomterna från kommunen till nedsatt pris under ett år.

Annons
Kommunen äger sedan tidigare 267 tomträtter som villaägare hyr av kommunen. Efter att många tomter klassats som sjönära har tomträttsavgiften höjts drastiskt, som vid Melingsjön.

De stigande markpriserna i vissa delar av kommunen har gjort att tomträttsavgälden, en form av hyra, för flera villaägare har stigit de senaste åren. Det har lett till att politiken börjat fråga sig varför kommunen äger tomterna.

– Anledningen till att det finns i Fagersta sedan tidigare var i och med att Fagersta bruk ägde mycket av marken och i de markutnyttjandeavtalen så finns det en liten klausul: att Fagersta bruk ägde rätt att ta mark i de fall man bedömde att det fanns utrymme för gruvbrytning, säger kommunalråd Marino Wallsten (S).

Det fick kommunen med sig när den övertog marken.

– Vi ser ingen anledning att ha det här. Det vore bättre för de enskilda markägarna att äga sin egen mark.

Skatteverket räknar upp tomträttsavgiften varje år mot marktaxeringsvärdet för tomterna. För att hindra priserna att fortsätta stiga har kommunen beslutat att frysa marktaxeringsvärdet på 2015 års nivå.

Under ett års tid kommer tomterna att säljas till 70 procent av marktaxeringsvärdet. Det bokförda värdet på tomterna beräknas till 4,6 miljoner kronor. Kommunen har senaste året fått intäkter på 900 000 kronor från tomträttsavgifterna.

Mer läsning

Annons