Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstabo försatt på fri fot av Högsta domstolen

En Fagerstabo som dömts till tre års fängelse för narkotikabrott har nu släppts ur häktet efter att hans fall tagits upp i Högsta domstolen.

Annons

FAGERSTA. Nu har en 25-årig man från Fagersta som suttit häktad sedan i maj förra året släppts på fri fot. Mannen dömdes till tre och ett halvt års fängelse av tingsrätten för grovt narkotikabrott. 25-åringen överklagade domen till hovrätten som sänkte straffet till tre år, men även det överklagades och nyligen togs fallet upp i Högsta domstolen. Då beslutades att mannen omedelbart skulle försättas på fri fot.

– Bara ett par timmar efter att rättegången var över försattes han på fri fot, säger Per Svedlund, Fagerstabons advokat.

Fagerstabon dömdes för innehav av 488 gram amfetamin. Gränsen för grovt narkotikabrott har legat på 250 gram och gett minst två års fängelse. Anledningen att Högsta domstolen tog upp fallet var för att de inlett en översyn av straff mot narkotikabrott i Sverige. Frågan är om Högsta domstolen ska ändra gränsen för hur mycket som ska räknas som grovt narkotikabrott. Försvarsadvokaten Per Svedlunds ambition är att mannen bara ska dömas för narkotikabrott av normalgraden och att straffet ska sänkas till två år.

– Att de försatte honom på fri fot direkt tyder på att de också kommer att sänka straffet, säger Per Svedlund.

Domen från Högsta domstolen har ännu inte kommit.

Annons