Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstabon Sten oroad över höga hastigheter

Korsningen vid Söderbärke på väg 68 har en hastighet på 100 kilometer i timmen. Det anser Sten Liljeqvist är felskyltat.

Annons
70-skylten borde komma innan Vad/Söderbärke-korsningen, inte efter, tycker Sten Liljeqvist.

– Jag vill att de flyttar 70-skylten ned till Rönningen, säger Sten Liljeqvist och blickar ut mot riksväg 68.

På vägen mot Fagersta är det 100 kilometer i timmen genom korsningen med avfart mot Vad/Söderbärke. Strax därefter blir det 70. Men Sten Liljeqvist anser att 70-skylten bör komma tidigare än så.

– Bilförarna förlorar ingenting på att sakta ned tidigare, säger han.

Familj och vänner håller med honom.

Riksväg 68 byggdes om för några år sedan, då tillkom det ett vajerräcke i mitten av vägen och samtidigt blev hastigheten höjd.

Sten Liljeqvist har en bror i Söderbärke. Därför åker han ofta i korsningen och ser en livsfara med att bilarna kommer i 100 kilometer i timmen på vägen när han själv ska försöka ta sig ut på väg 68.

– Då ska man upp i 100 själv för att inte bilarna bakom ska åka in i en. Sedan blir det ju ändå 70 strax efter, säger Sten Liljeqvist. En cykelbana som saknar övergångsställe är ansluten till riksväg 68.

– Det är bara en tidsfråga innan det smäller, säger Sten Liljeqvist.

Varför hastigheten gick från 70 till 100 efter vägombyggnationen har med framkomligheten att göra, berättar Lars Königsson. Han var projektledare under bygget och arbetar på Trafikverket.

– På den här typen av vägar så är ungefär 90 procent av de som skadas singel- eller mötesolyckor. Och då är det en sådan åtgärd vi gjort med ett räcke i mitten. I och med bredden på vägen och att det finns räcken så tillåter man 100 kilometer i timmen, säger Lars Königsson.

Sten Liljeqvist vill att 70-skylten ska komma tidigare, alltså innan korsningen.

– Skyltars placering är ju då anpassat efter vilken typ av väg vi har och när vi kommer in i samhället så slutar ju det här räcket och då är det ju en lägre hastighet. Vi sätter ut skyltar där man som vägtrafikant ska hålla 70. Skylten är placerad där fordonsföraren ska hålla 70 kilometer, säger Lars Königsson.

Han berättar att vill man pröva ett beslut som trafikverket tagit kring hastigheter är det länsstyrelsen man ska vända sig till då det är utanför ett tätbebyggt område. Är det inom ett tätbebyggt område så är det kommunen som ska kontaktas.

Sten Liljeqvist är däremot inte intresserad av att prova beslutet.

– Det blir ju bara mer jobb för mig.

Mer läsning

Annons