Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstarånarna till svars för Coop-rånet

En raderad övervakningsfilm var en av sakerna som hamnade i fokus under måndagens rättegångsdag.

Annons
De två misstänkta Fagerstaborna erkänner rån och delaktighet i rån mot Jysk.

Förhandlingsdag nummer tre handlade till största del om rånet mot Coop i Norberg men också en del om rånet mot Rusta i Avesta. Att det blev så är på grund av att rånen skedde så nära varandra i tid.

Rånet mot Rusta skedde vid klockan 20 den sjunde december och rånet mot Coop skedde vid ungefär 20.35. Åklagarna pekade på hur den misstänktas telefon kopplat upp mot master i Avesta och Norberg vid de tiderna samt i Fagersta framåt klockan 20.50.

Polisen har provkört sträckorna för att se om det går att köra på de tiderna som masterna anger. Men mannens försvarsadvokat menar att det inte går.

– Det är en fråga om tid, sträcka och medelhastighet. Vid Rusta skulle han ha tagit sig igenom ett litet skogsparti till ett villaområde. Det är ett avstånd på nästan två mil, han skulle behöva köra i snitt 100 kilometer i timmen. Vi menar att det inte går för det handlar om minuter här, säger Lars Morell.

– Det har bara indicier och vi får se hur stark kedjan är men det är upp till rätten att prova, säger Lars Morell.

Kedjan, enligt åklagarna Fredrik Skoglund och Jimmy Skogsström, är bland annat den polisman som sett båda övervakningsfilmerna från rånen som pekar ut att det är samme man vid båda rånen.

Att han sett de båda filmerna är på grund av att övervakningsfilmen från Coop hann raderas innan den hämtades ut. Det enda som finns kvar är en bild tagen med polismannens mobilkamera på skärmen som filmen visades på efter rånet.

– Självklart hade det varit bättre om vi haft den, absolut, säger Fredrik Skoglund.

– Man tog kläder från honom i beslag, även en pistol. I fallet Rusta har man matchat kläderna i beslag mot övervakningsfilmen, säger Jimmy Skogsström. Pistolen var i själva verket en soft air gun som ska ha använts vid rånen.

Som Fagersta-Posten tidigare rapporterat så är två män boendes i Fagersta misstänkta för rån mot Jysk i Avesta, som den ena mannen erkänt, samt rån mot Byggmax i Smedjebacken.

Bara den ena av de två är misstänkt för rånen mot Coop och Rusta. Hans kompanjon vid Jysk-rånet var också misstänkt till en början men är inte det längre.

Dock kunde åklagarna visa att deras mobiltelefoner skickat många sms till varandra dagarna innan och efter rånen mot Rusta och Coop. Bland annat hade den misstänkta mannen innan rånet skrivit: ”Vi kommer bli nya jävla Cosa Nostra! Fucking Mafia”.

Åklagaren undrade vad det betydde men fick till svar att de båda hade haft funderingar om att starta firma ihop. Något som åklagaren påpekade inte framkommit i förhören.

Läs mer: Första rättegångsdagen mot Fagerstaborna

Mer läsning

Annons