Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fårägare blev sjuk - vanvårdade djuren

"Tackan avlivades omgående på plats av veterinären".

Annons

En fårägare i norra länsdelarna mister samtliga får och lamm - samt en katt - efter beslut av länsstyrelsen.

Fårägaren lider av flera sjukdomar, däribland ålderdomssvaghet, och behöver själv hjälp med daglig matlagning och tillsyn.

Bakgrunden är att länsstyrelsen våren 2016 gjorde ett tillsynsbesök hemma hos mannen på dennes ägor. Detta sedan man fått in en anmälan om att mannens fårbesättning - såväl vuxna djur som lamm - var magra. Lammen födde  svaga och ett flertal hade dött. Även en tacka hade självdött.

Länsstyrelsens inspektörer blev bekymrade över vad man fann hemma hos mannen och tillkallade veterinär. Veterinären bedömde att ett flertal djur var magra, några till och med mycket magra.

En av de mycket magra tackorna hade inte orkat hålla sig på benen. Avelsbaggen hade under sina försök att få tackan att resa sig skrapat sönder ryggen på henne. Veterinären konstaterade ett "stort hårlöst sårigt parti" på tackans rygg och nödgades omedelbart avliva tackan.

Länsstyrelsen konstaterade också att grannar ingripit på eget initiativ och sett till att lamm övelevt, att det fanns lammnäring och kraftfoder. Men grannarna har, konstaterar länsstyrelsen, ingen skyldighet att ta hand om mannens djur eller att lägga ut pengar på deras skötsel.

Strax efter länsstyrelsens tillsynsbesök insjuknade mannen och låg på sjukhus. Mannen tillfrisknade något och en praktikant fick jobb via arbetsförmedlingen. Under sommaren hände det att fåren lämnades vind för våg, särskilt sedan praktikanten slutade.

Situationen kulminerade under de senaste månaderna. Fårägaren hade använt en strypsnara för avelsbaggen vilket ledde till att baggen skadades och hade avlidit om inte grannarna rådigt ingripit. Får har glömts i hagen, fårägaren förstod inte sambandet mellan avmagrade lamm och bristen på foder åt tacka och lamm. Flera ytterligare brister konstaterades också.

Länsstyrelsen gjorde en kontroll i slutet av augusti. Fårägaren verkade då dåligt orienterad och hänvisade till att praktikanten skulle ta hand om fåren trots att han inte längre arbetade hos fårägaren. Vidare undersökningar visade att fårägaren hade framskridna åldersförändringar och dessutom andra sjukdomar. Han behövde hjälp med såväl mat som medicin och länsstyrelsen konstaterade att det är utsiktslöst att tro att mannen kan krya på sig såpass att han åter blir kapabel att sköta sina djur.

Länsstyrelsen beslutade därför att omhänderta samtliga får - såväl lamm som vuxna djur. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten i Uppsala senast vid månadsskiftet september-oktober.

Mer läsning

Annons