Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farlig mördare rymde - och återfanns

(Uppdaterad 22.35) Dömd mördare rymde under en beledsagad resa i Skultuna på måndagseftermiddagen och hittades i Stockholm.

Annons
Den morddömde 43-åringen (i mitten på bilden). Bilden är tagen under rättegången i Västmanlands tingsrätt. På bilden syns också en häktesvakt och 43-åringens advokat Björn Henriques.

Den 43-årige mannen, som dömdes för mordet på en 44-årig man vid Kokpunkten i Västerås september 2012, avvek under vad som rättspsykiatrin kallar "beledsagad resa" strax före klockan 14 på måndagseftermiddagen i Skultuna där han besökte en släkting.

Strax före klockan 22 greps han av polis i Stockholm - de exakta omständigheterna kring gripandet är inte kända men gripandet gick lugnt till.

Det var alltså inte fråga om en bevakad permission som uppgavs inledningsvis - en sådan innebar rätt att vistas ute mer eller mindre självständigt. Beledsagad resa sker under mer kontrollerade former till för patienten viktiga angelägenheter.

Han har flera släktingar i Skultuna och polisen vill inte uppge vem av dem som besöktes.

Mannen har sedan domen suttit på rättspsyk i Sala och det är dit han snarast kommer att föras under natten till tisdagen eller tisdagsmorgonen.

Polisen gick ut med rikslarm och bedömde honom som farlig. Det är oklart under vilka omständigheter han försvann.

När förvaltningsrätten senast, i november 2013, prövade frågan om 43-åringen skulle vara fortsatt inlåst konstaterade förvaltningsrätten att han sedan han överlämnats till rättspsykiatrisk vård hade han inte velat samarbeta med personal eller medverka i samtal och riskbedömningar.

Chefsöverläkaren nämnde inför rätten de psykiska sjukdomar som föranledde att 43-åringen fick psykiatrisk vård och inte fängelse, och skrev att det var "riskfyllt att föreslå några som helst friförmåner".

Vid nödvändiga utflykter som läkarbesök åtföljdes 43-åringen åtminstone i november av tre ur personalen.

Chefsöverläkaren skriver "Utifrån (43-åringens namn) komplicerade diagnosbild är den potentiella risken mycket svårbedömd och någon strukturerad riskbedömning har inte kunnat göras".

Det är inte känt om någon sådan strukturerad riskbedömning kunnat göras sedan domen.

– Jag kan bekräfta att en av våra patienter avvikit från en beledsagad resa med personal i dag på eftermiddagen vid 13.45-tiden. Av hänsyn till patientsekretessen kan jag inte gå in i det djupare än så. Det säger Joanna Iwanczuk, ställföreträdande resultatområdeschef för Rättspsykiatri Västmanlands enhet i Sala.

Förekom det något våld ?– Nej.

Upptäcktes flykten direkt?– Det kan jag inte svara på förrän vår interna utredning är klar.

Var det mer än en person med från er?– Det kan jag inte heller svara på.

Hon betonar att det är skillnad mellan en beledsagad resa, som i det här fallet och permission, som i grova drag innebär att du får vistas ute självständigt.

– Vi gör en riskbedömning varje gång. Det är färskvara.

Det blir en avvikelserapport och en intern utredning. Därefter beslutar chefsläkaren om den ska gå vidare till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Mer läsning

Annons