Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre anmälda brott i Västmanland 2012

Under 2012 anmäldes 36 000 brott i länet, vilket är en minskning med drygt sex procent jämfört med föregående år. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Annons

Det var ett bättre resultat än vad landet som helhet kunde visa upp, där det blev en procent färre brottsanmälningar.

- Vi har jobbat med att öka synligheten och förhoppningsvis ger det effekt, säger Mikael Ernbo, analytiker på Kontrollenheten hos polisen i Västmanland.

De anmälningar som minskade mest var stölder, trafikbrott och skadegörelse, med vardera cirka tolv procent.

- Generellt kan det vara svårt att förklara varför anmälningarna har minskat, då får man istället titta specifikt på vilka typer av brott det är, säger han.

Bedrägerier med hjälp av internet var ett av brotten som ökade mest, med över 40 procent i landet och nästan 70 procent i länet, då det kom in över 600 anmälningar.

- Internethandeln har ökat under senare år och när fler personer är aktiva på internet är det också fler som löper en risk att utsättas för den här typen av brott, säger Pauli Mörk, statistiker på BRÅ.

En annan kategori där anmälningarna ökade var brott mot bidragslagen. Förra året gjordes cirka 200 anmälningar i Västmanland, en ökning med drygt 60 procent. De som var mest utsatta var A-kassorna och Arbetsförmedlingen.

Andreas Norinder

Mer läsning

Annons