Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre asylplatser när mottagandet minskar

Migrationsverket vill ha fler platser utöver tidigare avtal på Flikens asylboende. Ägaren Pierre Heramb är säker på att de kommer försvinna.

Annons
Pierre Heramb, ägare, i Flikens lektionssal. Även om Migrationsverket har förlängt förtätningsavtalet med boendet menar han att antalet asylsökande på boendet kommer att minska. Migrationsverket håller på med att avveckla evakueringsplatserna från i höst och förtätningsplatserna står näst på tur.

I dag bor det 114 personer på Flikens asylboende enligt Pierre Heramb. Sedan tidigare hade han avtal om 92 boendeplatser men efter den stora flyktingtillströmningen i höstas så handlade Migrationsverket upp 31 förtätningsplatser.

Förtätningen innebär att asylsökande får bo på minst tre kvadratmeter boyta i stället för fem kvadratmeter.

Förtätningsvavtalet har förlängts men Peter Heramb menar att det handlar om att Migrationsverket vill ha dem ifall ett stort antal flyktingar skulle komma igen. Men som utvecklingen är nu går det mot färre asylsökande på Fliken.

– Nu håller man på att gå ur evakueringsplatserna, i januari fanns det 6 000. Nu finns det ungefär 2 400 kvar. Därefter kommer de ta alla förtätningar. De försöker få hem avvisningar snabbare och från första mars finns lagen om att kommunerna ska ta emot mer folk så jag tror och hoppas att det kommer att tömmas ganska kvickt, säger Pierre Heramb.

Förlängningsavtalet löper till sista maj.

– Jag tror inte det kommer vara fram till det. Behovet styr och nu är inströmningen mycket lägre. Det handlar inte om att det är fred på jorden utan om att Sverige satt stopp.

Läs tidigare artikel om Fliken här

Så många platser finns i Norberg

Flikens asylboende drivs av Pihma Care AB som ägs av bland andra Pierre Heramb. Boendet har för närvarande avtal om 123 boendeplatser med förtätningsplatserna inräknade.

Klackbergsgården har avtal om 160 boendeplatser. Boendet drivs av Uthyrningsservice i Västerås AB.

Björkås asylboende har avtal om 185 platser. Boendet drivs av Assistansvalet NA AB.

Antalet boendeplatser betyder inte att det är så många som bor på boendena, enligt Pierre Heramb. Några platser hålls tomma för oförutsedda händelser.

Annons