Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre brandmän i Fagerstas räddningsstyrka

Räddningsstyrkan i Fagersta krymper när Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund måste spara.

Annons
Pertti Palonto, platschef och styrkeledare för deltidsbrandmännen i Fagersta, är rädd för att det kan bli någon som hoppar av när styrkan som rycker ut ska minskas.

– Det är en tråkig trend i samhället att man drar ner, säger Pertti Palonto, platschef och styrkeledare för deltidsbrandmännen i Fagersta.

Räddningstjänstförbundet har sparkrav på 1,2 miljoner kronor. Nu föreslås styrkan i Fagersta minska från sex till fem personer.

– Vi har tittat på hur det gör minst ont och vad som ställer till med minst problem. Jag ser inte det här som något jättedramatiskt. Det är ovanligt att ha sex personer i beredskap på orter av Fagerstas storlek, säger Mats Jansson, räddningschef för Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund.

Han förklarar att Fagersta är den enda av fem deltidsstyrkor i förbundet som har en styrkeledare plus fem brandmän. De andra styrkorna har en styrkeledare plus fyra brandmän sedan tidigare.

I dag har styrkan i Fagersta möjlighet att göra livräddande insatser utvändigt och invändigt på samma gång.

Rökdykning kan göras samtidigt som en så kallad skylift används i en första räddningsinsats, något som inte kommer vara möjligt framöver om sparförslaget klubbas igenom. Då måste styrkan vänta tills förstärkning är på plats.

– Ofta har man relativt god tid på sig att hjälpa personer ner från en balkong till exempel, säger Mats Jansson.

I december fattas ett definitivt beslut i frågan.

Vänsterpartisten Teemu Sulin, vice ordförande i Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund, skulle gärna ha kvar dagens bemanning om det fanns pengar.

– Men samtidigt ser jag det inte som någon dramatisk förändring för Fagersta.

– Hittills finns det inte från något parti några synpunkter på den här förändringen, tillägger han.

Att räddningsstyrkan i Fagersta minskar innebär inte att någon sägs upp. I stället förväntas det lösa sig med omstuvningar i schemat.

Under en period hade Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund problem med att rekrytera deltidsbrandmän till Fagersta, något som förbundet inte upplever nu.

I Fagersta har räddningstjänsten gått från en heltidskår till att deltidskåren fått ta ett större ansvar. Det har tagit tid att bygga upp en väl fungerande deltidskår.

– Och då är det tråkigt att neddragningarna kommer. Det kanske blir lite oro i leden, någon deltidsbrandman kanske hoppar av, säger Pertti Palonto.

Annons