Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem smarriga grilltillbehör

En lyckad grillkväll kräver lyckade grilltillbehör.
Nedan listar vi fem smaskiga och enkla recept som gör grilltallriken komplett.

Annons

Chilimajonäs

Gör din egen majonnäs med lite sting i. Jättegott till kräftor.

Ingredienser

2 st vitlöksklyftor

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitivnsvinäger

4 krm cayennepeppar

2 st äggagulor

3 dl rapsolja

0,5 tsk salt

1 krm vitpeppar nymald

Tillagning

1. Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Skala och pressa vitlöksklyftorna i en skål. Rör ner senap, vinäger, cayennepeppar och äggulor.

2. Häll ner oljan i en tunn stråle medan du vispar kraftigt, så att majonnäsen inte skär sig.

3. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer cayenne. Täck och ställ kallt.

Mangosalsa

Den här salsan serveras till grillat, laxrätter och mexikansk mat, som fajitas.

Ingredienser

1 st mango(s)

0,5 st gul lök(ar)

2 st röd chilifrukt

1 st vitlök(ar)

2 st tomat(er)

0,5 dl koriander, hackad

0,5 st limefrukt(er), saften

svartpeppar

Tillagning

1. Skölj, skala och tärna mangon. Undvik kärnan i mitten som är stor, platt och stenhård.

2. Skala och finhacka löken.

3. Skölj och dela chilifrukterna på längden. Ta bort kärnor och resterna av kärnhusen. Finhacka.

4. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och skala tomaterna.

5. Blanda allt i en skål. Pressa över limesaft. Finhacka koriander och rör i tillsammans med svartpeppar.

6. Låt stå och dra i en halvtimme i kylen innan servering.

Kryddig potatissallad

En härligt het potatissallad.

Ingredienser

1 kg potatis(ar)

1 knippa(en) salladslök(ar)

1,5 msk tomatpuré

1 msk olja

1 msk smör

salt

cayennepeppar

Tillagning

1. Skala potatisen och koka den tills den blir mjuk, i ca 20 min.

2. Krossa potatisen lätt med en gaffel.

3. Skölj och hacka salladslöken fint.

4. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och tillsätt tomatpuré. Lägg i salladslöken efter en minut och stek i en halv minut.

5. Ta bort stekpannan från spisen och blanda ner den mosade potatisen

6. Smaka av med salt och cayennepeppar.

Receptet är del av en kurdisk festmeny.

Morotstzatziki

Ingredienser

4 st morot/morötter, medelstora

majsolja, eller solrosolja

2 klyfta(or) vitlök(ar)

1 tsk salt

1 nypa(or) svartpeppar

1 krm spiskummin, malen

4 dl turkisk yoghurt

Tillagning

6 - 8 portioner

1. Skala morötterna och riv dem medelgrovt. Stek dem i olja utan att de får färg och låt dem kallna.

2. Tillsätt pressad vitlök, salt, svartpeppar och kummin. Blanda med yoghurten och servera.

Guacamole

Ingredienser

2 st avokado

0,25 st citron(er)

0,5 st gul lök(ar)

1 st vitlöksklyfta(or)

1 dl Old El Paso Taco Sauce

1 tsk salt

Tillagning

1. Pressa citron och vitlök. Finhacka den gula löken. Mosa alla ingredienser till en slät blandning i en skål eller matberedare. Avokado mörknar relativt fort. Droppa över den pressade citronen, vilket till viss del motverkar detta.

2. Servera helst så nygjord som möjligt. Förvaras övertäckt i kyl.

Mer läsning

Annons