Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festborden stor fara för husdjuren

Hundar fick föras till Strömsholms djursjukhus på julaftonen med chokladförgiftning. En annan hund blev sjuk av lök. Under storhelgerna finns många hotande faror som i värsta fall kan leda till döden för våra älskade husdjur.

Annons

Länet. Vi äter mycket god mat och traditionerna är viktiga under de stora helgerna. Det är lätt gjort att lägga lite Janssons frestelse eller köttbullar i matskålen hos de kära husdjuren.

– Husse och matte vill väl och tänker inte på vilka risker det medför, konstaterar Anna Zackrisson, veterinär på Strömsholms djursjukhus.

– Chokladförgiftning inne bär i många fall hjärtrubbningar som kan vara dödliga. För det mesta står chokladen framme så att hunden kommer åt den.

– Lök är också giftig för hundar. Den bryter ner de röda blodkropparna i blodet och hunden får blodbrist som i värsta fall kan vara dödlig om djuret inte får sjukhusvård, fortsätter Anna Zackrisson.

För valpar och katter är det värst med julgransglitter och julklappssnören som – om de kommer ner i magen – kan skära sönder tarmarna. Så här dagarna före nyårshelgen vill Anna Zackrisson varna för smällarna som många husdjur är rädda för. Värst är det för hundar, men även vissa katter lider.

– Försök skapa en så lugn miljö som möjligt. Låt ljuset vara tänt och ha musik eller tv-ljudet på så att nyårssmällarna inte hörs så mycket.

Mer läsning

Annons