Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler får flytta hem

Bekämpningen av skogsbranden har varit så effektiv att det avspärrade området kan krympas. Fler får flytta hem och kan även ta med sig djur.

Annons

Men enligt länsstyrelsen är det fortfarande förbjudet att vistas innanför avspärrningarna.

- Det är livsfarligt att vara innanför. Träd kan falla eftersom rötterna är avbrända. Det brinner under marken och avbränd mark ser ut att vara ofarlig, men asklagret är som tunn skare. Det är lätt att trampa igenom och hamna i ett glödhål, säger räddningstjänstens insatsledare An-ders Edstam i ett pressmeddelande.

Vägar, som varit avspärrade runt området, öppnas för trafik. Undantag är länsväg 668 mellan Ängelsberg och Hästbäck, som är fortsatt avstängd. Och på länsväg 256 mellan Broarna och Hästbäck är det tillåtet att max köra 30 kilometer i timmen.

Polisen går över till "rörliga spärrplatser", som sker främst genom patrullering med bil och motorcykel med förstärkning av polisflyget.

- Med helikopter kan vi bevaka stora ytor under kort tid och är ett bra komplement till bevakningen via marken som är en viktig del, i synnerhet genom den personliga kontakten med boenden och andra som rör sig i området. Med helikopter kan vi också ha en envägskommunikation om vi skulle se någon person inom spärrområdet, säger Per Ågren, kommenderingschef, i ett pressmeddelande.

Polisen och Trafikverket har tagit fram skyltar som ska sättas upp tillsammans med polisavspärrningsband i anslutning till det avspärrade området.

- Det är viktigt att man respekterar det avstängda området eftersom det är livsfarligt och kan hindra det pågående släckningsarbetet, säger Per Ågren.

Beslutet innebär att den stora majoriteten av de evakuerade nu kan bo hemma igen. Undantaget är bland annat trakterna kring Stabäck.

-Det är i den norra delen där det är några få bostäder som är kvar inom det avspärrade området. Där har vi inte ännu kunnat släppa in folk på grund av att det inte är säkert. Det är träd på vägarna och farliga träd i terrängen, säger Ulf Palm, jourhavande informatör för räddningsinsatsen.

- Brandbekämpningen pågår med oförminskad styrka. Det ligger ute 72 mil slang, tillägger Ulf Palm.

Mer läsning

Annons