Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fotgängare har skadat sig

Halkan har gjort sig påmind på flera håll sedan snön kommit tillbaka. En som drabbats är Fagerstabon Maria Liljeqvist, som ramlade och bröt handleden.

Annons
En fotgängare som halkar kan, enligt VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, kosta samhället 1,32 miljoner (dödsfall), 661 000 (svårt skadad) och 199 000 kronor (lindrigt skadad). Summorna avser kostnader för sjukvård och administration, egendomsskador samt nettoproduktionsbortfall (på grund av sjukskrivning).

Olyckan var framme under en promenad i torsdags för Maria Liljeqvist. Hon halkade på is som gömde sig under snön.

– Det gick väldigt fort och nu fattar jag att ice-bugs är ett bra alternativ, säger hon.

Maria Liljeqvist är tacksam mot akutpersonalen i Avesta, som snabbt gav henne hjälpen hon behövde.

– Akuten i Avesta var otroligt trevliga och hjälpsamma och det är ju kul att berätta.

Ortopeden i Västerås har haft fullt upp den gångna veckan, på grund av halkan, berättar Claudia Alenholt, ST-läkare på avdelningen.

– Det har varit väldigt mycket, mer än det brukar. Folk har ramlat när de gått och cyklat omkull. Det har varit många frakturer, mest på fot- och handleder, men även på axlar och underarmar, säger hon.

På vårdcentralen i Skinnskatteberg har den senaste veckan varit lugn, men i Norberg har ett antal halkolyckor inträffat.

– Det har varit några som vi skickat på röntgen, med misstänkta frakturer, säger Karina Karlsson, enhetschef på Norbergs vårdcentral.

– Vi har haft en viss ökning den senaste veckan, med frakturer på fotleder och handleder. Man blir inte förvånad med tanke på vädret, säger Kristian Wallner, läkare på Mitt hjärta i Fagersta.

Halkolyckor i norra länsdelen

Så här många halkolyckor skedde i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg mellan 2012-2014, enligt Transportstyrelsen.

Siffrorna anger sjukvårdsrapporterade olyckor där den skadade sökt vård hos något av de anslutna akutsjukhusen.

2012: 9 olyckor (5 måttliga, 4 lindriga). 2013: 32 (4 allvarliga, 19 måttliga, 9 lindriga). 2014: 15 (2 allvarliga, 11 måttliga, 2 lindriga).

Olyckorna har oftast skett på trottoarer, gång- och cykelbanor samt på gatu- och vägsträckor.

Annons