Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler inbrott i både Norberg och Fagersta

Antalet bostadsinbrott i Fagersta och Norberg har ökat jämfört med fjolåret.

Annons

Jämfört med våren i fjol så har bostadsinbrotten i landet minskat, men i både Fagersta och Norberg har antalet ökat. Magnus Strömberg på polisen i Fagersta berättar att statistiken kanske ser missvisande ut ibland.

– Om det är lite mindre inbrott ett år, så kan de ju se ut som att det ökat till nästa enligt statistiken. Ibland är det ett flertal i samma område och under samma helg, säger Magnus Strömberg.

Han berättar också att polisen jobbar med olika metoder för att minska inbrotten.

– Vi sätter in ökad bevakning om vi märker att ett område är utsatt. Vi lägger också ner tid på att försöka säkra spår efter gärningsmännen, säger Magnus Strömberg.

De tips som Magnus Strömberg på polisen kan ge för att skydda sig är att framförallt ha en grannsamverkan i sitt område.

– Be någon att kolla till huset när du är borta, någon som tömmer brevlådan. Ha några lampor på, häng ut kläder och om det finns två bilar i hushållet kan man låta en stå på uppfarten, säger Magnus Strömberg.

– Det man kan tänka på också är att inte lägga ut öppet på sociala medier, som exempelvis Facebook, att man ska åka bort, säger Strömberg. Han nämner också att larmade byggnader undviker tjuvarna helst.

Strömberg berättar även att något som man kanske inte tänker på är att inbrottstjuvarna oftast inte tar ytterdörren för att komma in.

– Det är vanligare att de tar sig in genom källaringångar och källarfönster, det kan vara bra att tänka på att även säkra och låsa dem och om det går kan man även låsa mellandörrarna i huset, allt för att göra det så besvärligt för inbrottstjuvarna som möjligt, säger Magnus Strömberg.

Om man blivit utsatt för inbrott är det också viktigt att kontakta polisen så fort man upptäcker det och dessutom försöka att inte gå in, eftersom spår från gärningsmännen kan bli svårare att hitta i så fall, berättar Strömberg.

– Oftast tar vi inte gärningsmannen på bar gärning och då är det viktigt att vi kan säkra DNA för att kunna hitta personen, säger Magnus Strömberg.

Läs mer: Villainbrott i Skinnskatteberg

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, är dem som har tagit fram statistiken. Sammanlagt i hela landet från januari till juni så har det anmälts 3620 inbrott i lägenheter och 6100 villainbrott.

Magnus Strömberg bekräftar att även i vårt område är de fler inbrott i villor än i flerfamiljshus.

– Det är sällsynt med lägenhetsinbrott, även om det sker. En hel del bostadsrättsföreningar har börjat med portkoder till trapphusen, vilket så klart hjälper, säger Strömberg.

Läs också: Inbrott i Fagerstahallen

Läs också: Fräckt inbrott i Fagersta

Bostadsinbrott i Västmanland

Antalet bostadsinbrott har under första halvan av året (jan-jun) ökat i Norberg och Fagersta. I Skinnskatteberg har antalet anmälda inbrott minskat. Även i residensstaden Västerås har anmälningarna minskat.

Antal inbrott i Västmanlands kommuner:

Fagersta från 4 till 11 st.

Norberg från 3 till 6 st.

Skinnskatteberg från 9 till 6 st.

Västerås från 137 till 84st.

Sala från 7 till 15 st.

Arboga från 15 till 4 st.

Surahammar från 9 till 15 st.

Hallstahammar från 16 till 6st.

Kungsör från 11 till 2st.

Köping från 29 till 19 st.

Källa: BRÅ

Mer läsning

Annons