Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler stränder får utökat skydd

Fagersta kommun vill minska strandskyddet. Länsstyrelsen har en annan uppfattning och utvidgar skyddet på flera platser i kommunen.
– Vi är väl inte så jättenöjda med det här beslutet, säger kommunalrådet Stig Henriksson (V).

Annons
Länsstyrelsen i Västmanland har beslutat att utvidga strandskyddet på flera platser i Fagersta kommun. Bland annat längs Åmänningens stränder intill Dunshammar. Ett beslut som kommunen     inte är helt nöjd med

Länsstyrelsen har, i samband med att lagen om strandskydd ändrades 2009, på uppdrag av regeringen sett över äldre beslut av det utökade strandskyddet på 300 meter. Beslutet innebär att en mindre del av länets stränder än tidigare har det utökade skyddet. Enligt länsstyrelsen ska det nu också finnas en tydligare koppling mellan utökat strandskydd och höga natur- och friluftsvärden.

Översynen berör inte det generella strandskyddet på 100 meter. Det skyddet gäller i stort sett alla sjöar och vattendrag i Sverige.

Fagersta har fått flera nya områden med utvidgat strandskydd. Alla med nära anknytning till sjön Åmänningens södra del. Och det var tvärtemot vad kommunen ville. Kommunen anser att det inte behövs något utvidgat strandskydd för någon del av Åmänningen.

Fagersta har under en längre tid försökt använda möjligheten att få bygga strandnära som ett sätt att locka människor att flytta hit.

Strandnära tomter att bygga på finns klara. Bland annat i Sjöhagen. Intresset för de tomterna har inte varit så väldigt stort.

– Från kommunens sida tycker vi länsstyrelsen kunde ha varit lite mer frikostig, när det nu gick att ta bort en del gamla beslut om utvidgat strandskydd, säger Stig Henriksson (V).

– Vi trodde väl att syftet med den nya lagen var att differentiera strandskyddet. Att kommuner som Fagersta skulle få vissa möjligheter som andra, mer expansiva, kommuner inte skulle få.

Kommunen har möjlighet att överklaga länsstyrelsens beslut. Om det kommer att ske är inte klart.

– Det har vi inte tagit ställning till än. Men det är nog rätt utsiktslöst att överklaga det här beslutet, säger Henriksson.

– Vi får nog leva med det.

Annons