Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera sätt att skydda sig och prylarna mot åskan

Den tryckande sommarvärmen innebär större risk för åskväder. Men det är mycket man kan göra för att skydda sig mot åskans skadeverkan.

Annons
Tidigare i veckan hade Länsförsäkringar Bergslagen 190 skadeanmälningar enbart relaterade till åskväder. Förra året var siffran 200. ”Fortsätter det som det gjort hittills i år ser det ut att bli ett betydligt värre år än förra året. Det som förstörs mest är elektronik samt kyl och frys”, säger Tarja Lund, skadechef på Länsförsäkringar Bergslagen.

Den elektroniska utrustningen är extra utsatt när åskan går, och just nu är det extra vanligt med sådant väder.

– Det brukar ju vara vid den här perioden, i juli och augusti, när det är den här tryckande värmen, säger Peter Ydersten, nätchef på el- och elnätsdistributören VB Energi, med kunder i bland annat Fagersta.

– Det har varit en del åskproblem i år. Det är något som återkommer varje år, tillägger Peter Ydersten.

Kunder hör av sig exempelvis om de befarar att något är fel på deras elledningar eller för att få rådgivning kring åskskydd, berättar Peter Ydersten.

– Man kan installera skyddsutrustning själv om man bor i villa, åskskydd, till el- och teleapparaturen. Det finns ju åskskydd man kan sätta in i sin egen elcentral. Och bor man i lägenhet finns det ju en gemensam central som fastighetsägaren ansvarar för, säger han och fortsätter:

– Det finns inget som ger hundra procents skydd men man kan ju minska riskerna.

Hur man bäst skyddar sig mot åskan är inte självklart.

– Man ska nog låta en elinstallatör se över hela elanläggningen, och se vad som är bäst för just sin anläggning, säger Peter Ydersten.

Undvik risker – stanna inne

Här är ytterligare tips att skydda dig och din egendom mot åska:

Håll dig inomhus, men måste du vara ute, undvik träd och högt belägna platser.

Dra ut sladdarna till all elektronisk utrustning.

Installera jordfelsbrytare.

Installera åskledare som leder blixten ner i marken.

Säkerhetskoperia datafiler.

Ett åsk- och överspänningsskydd ger bra skydd för hemmets elektronik och kan användas för att stänga av apparater som är i standbyläge.

Källa: Försäkringsbolaget If

Annons