Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera utan jobb – men få vill dela ut tidningar

Nya tidningsbud blir allt svårare att hitta i norra länsdelen. Norbergaren Lars Andersson kör sju pass i veckan, men tar ofta på sig extra när det fattas folk.

Annons
Lars Andersson har inga planer att sluta med att dela ut tidningar. ”Det är ett självständigt jobb och det är rätt bra betalt för få timmar. Nackdelen är tiderna, naturligtvis”, säger han.

Ungefär var tionde person mellan 16 och 64 år är arbetslös i norra länsdelen, enligt Arbetsförmedlingens siffror för mars. Högst är siffran i Fagersta, där 13 procent av den totala arbetskraften står utan jobb.

För Lars Andersson, som varit tidningsbud i närmare tio år, är yrket perfekt.

– När jag gick Komvux var det en som jobbade som tidningsbud, och när hon slutade högg jag direkt. Det passade mig eftersom jag inte har mer än gymnasieutbildning. I dag ska det ju vara utbildning på allt, säger han.

Dagarna då trycket är som högst hjälps ett 30-tal personer åt att dela ut tidningarna i norra länsdelen. Men saknas det någon blir det tajt.

– Då får de ordinarie som är kvar dela på det kvarvarande arbetet. Jag har ett par-tre personer som kan göra extra områden, säger Ragnar Franzén, områdeschef inom Prolog, som sköter distributionen i bland annat Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg och Virsbo.

– Vi jobbar i snitt två timmar per gång, men när det kör ihop sig kan det bli 1,5 timme extra. Det händer lite då och då att det fattas folk, säger Lars Andersson.

Ett jobb som tidningsbud kan vara en bra väg in i arbetsmarknaden, tycker han.

– Är man ny och inte haft så mycket jobb innan, eller varit långtidsarbetslös kan ett sådant här jobb vara bra för att komma in i pulsen igen. Sedan kan det lösa sig med andra jobb också.

De jobb som inte kräver någon utbildning blir allt färre, påpekar Lena Pfeiffer, arbetsförmedlare i Fagersta.

– Det finns nästan inga okvalificerade jobb kvar, som varken kräver gymnasiekompetens eller körkort. Även lokalvårdarjobb, exempelvis, kräver ju oftast körkort, säger hon och fortsätter:

– De enda okvalificerade jobben jag ser just nu, bland våra jobb på Platsbanken, är ett antal säljarjobb där företagen utbildar själva.

– Det drabbar dem som står långt från arbetsmarknaden, som har bristande utbildning eller någon funktionsnedsättning, säger hon.

Det är dock klokt att inte bara leta jobb på Platsbanken, påminner Lena Pfeiffer.

– En del jobb kommer inte ut där, och mycket bygger ju på egna kontakter och egna initiativ, säger hon.

Arbetsförmedlingen försöker emellertid hålla koll på hela arbetsmarknaden, berättar Lena Pfeiffer.

– Det gäller att informera de sökande om vikten av att inte bara kolla Platsbanken och att bredda sitt sökande.

Varför det inte finns fler tidningsbud i trakten är svårt att säga, men den sökande skulle ligga bra till, menar Lars Andersson.

– Man måste inte ha körkort, det finns även gångdistrikt. Kan man ta sig till utgångsplatsen har man ett jobb bara man kan sköta sig.

Flest okvalificerade jobb inom säljbranschen

Arbetslösheten är i stora drag högre i norra länsdelen än i övriga länet, enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik för mars.

Fagersta och Norberg intar första och andra plats, med 13,1 respektive 11,8 procent arbetslösa i förhållande till den totala arbetskraften (sett till åldrarna 16-64 år).

För Fagersta är det en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med samma period förra året, och för Norberg 2,1 procentenheter. Skinnskatteberg har 8,7 procents arbetslöshet (9 procent i mars förra året). Lägst har Surahammar, 7,8 procent.

På Platsbanken på Arbetsfömedlingen finns nästan uteslutande jobb som åtminstone kräver gymnasiekompetens hos den sökande.

Ett antal lediga jobb som listas i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg saknar krav på utbildning. Ett urval: Säljare i guldsmedsbutik i Fagersta, en plats, och hemförsäljare av städmaskiner, med två platser i Norberg och två i Skinnskatteberg.

Bland de senast listade jobben på Platsbanken i norra länsdelen finns:

Fagersta: Servicetekniker för truckar, IT-strateg, familjerättssekreterare och säljare av städmaskiner.

Norberg: Säljare av städmaskiner och lärare i svenska och SO i klass 4-6.

Skinnskatteberg: Sjuksköterska och arbetsledare och utförare av golvvård, bygg- och flyttstäd. 

Mer läsning

Annons