Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flicka får rätt till personlig assistans

Ett barn i Skinnskatteberg har fått rätt till personlig assistans efter ett beslut i Förvaltningsrätten.

Annons

Vård- och omsorgsutskottet bestämde förra året att flickan inte skulle ha rätt till personlig assistans då hennes grundläggande behov inte ansågs vara tillräckligt begränsande för det. Flickan å sin sida tyckte att hon borde beviljas personlig assistans för kommunikation med sju timmar i veckan.

– Generellt kommer det in en ansökan som vi utreder och tar beslut på. Får personen avslag skickar vi med besvärshandlingar så att personen kan överklaga, säger Maria Dillner, LSS-chef i Skinnskatteberg.

Förvaltningsrätten instämmer i utskottets bedömning att flickans behov av hjälp med kommunikation inte kan ses som ett grundläggande behov. Däremot anser rätten att hennes hjälpbehov med de grundläggande behoven, som omfattar drygt nio timmar i veckan, är tillräckligt för att hon ska ha rätt till personlig assistans.

Det betyder att hon har rätt till stöd för andra personliga behov, något som utskottet uppmanas utreda.

2013 inträdde en rad ändringar i Lagen om stöd och service (LSS) och regelverket skärptes.

– Vår upplevelse är att försäkringskassan har blivit lite hårdare vad gäller grundläggande behov. Lite stramare bedömningar där. Men det är inget vetenskapligt, utan vår upplevelse, säger Maria Dillner, LSS-chef i Skinnskatteberg.

Mer läsning

Annons