Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygplats-vd säger upp sig

Västerås flygplats vd Mikael Nilsson säger upp sig. Han gör sin sista arbetsdag 30 juni 2016.

Annons

– Det finns flera skäl, säger Mikael Nilsson, som varit flygplatschef under nästan 15 år och en lång period även vd. Mikael Nilsson förklarar:

- Jag har pendlat till och från Stockholm i femton år med allt slit det innebär. Men jag känner att det finns andra faktorer också. Det senaste fullmäktigebeslutet som går ut på att köra flygplatsen på ett underskott om fem miljoner kronor per år kan jag inte ställa upp på.

Mikael Nilsson kommer att fortsätta med operativa arbetsuppgifter fram till 31 mars 2016 och därefter avslutas hans anställning 30 juni 2016.

– Nu är det fokus på arbete med den kommande miljöprövningen, säger Mikael Nilsson.

Västerås flygplats tillförordnade vd Anders Gärdström menar att det är dags för nya tag:

– Nu är det en nystart som gäller - en nystart med fokus på försäljning och marknadsföring, ett område som varit svårt eftersatt i många år.

Anders Gärdström framhåller flygplatsens viktiga roll, en roll som hamnar i skymundan när man enbart fokuserar på det lilla antalet reguljära passagerarflyglinjer flygplatsen lyckats locka till sig:

– Vi gör en väldigt stor nytta för infrastrukturen i hela området och för västeråsarna genom bland annat ambulansflyget. Den samhällsnyttiga verksamheten vi utför kostar oss 17 miljoner årligen och det är orimligt att någon enstaka flyglinje ska kunna täcka de kostnaderna.

Därför är det just nu enligt Anders Gärdström fullt fokus på att locka till sig nya passagerarlinjer:

– Nu får vi... Gudskelov måste jag säga...in amerikalinjerna nästa år. Men vi behöver fyra-fem flyglinjer till för att nå god lönsamhet. Det blir ett väldigt tufft arbete med tanke på att flygbranschen står inför stora ekonomiska svårigheter.

Anders Gärdström menar att det enda som gäller är att ge sig ut på marknaden och försöka prata för Västerås flygplats, eller Stockholm Västerås flygplats som är marknadsföringsnamnet:

– Vi måste se oss här som en del i en expansiv region. Västerås växer. Eskilstuna växer, Enköping, Strängnäs...

Anders Gärdström lyfter också fram det faktum att samma pressmeddelande som förkunnade nyheten om att Mikael Nilsson lämnar flygplatsen också berättar att Eva Wetterstrand Wickbers roll förstärks till att omfatta ansvaret för försäljning och marknadsföring.

– Hennes roll kommer att vara utomordentligt viktig för flygplatsen.

Mer läsning

Annons