Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingbarn får oväntade presenter

700 flyktingbarn på asylboenden i Västmanland och Sörmland kommer snart att bli glada över oväntade presenter – ryggsäckar fyllda med olika gåvor.

Annons
I mitten Ängelsbergsbon Anita Lilja-Stenholm som hjälpte till att packa presenterna.

Det är Ikea och Rädda Barnen som börjat samarbeta långsiktigt för att hjälpa. Ikea i Västerås tog initiativet i höstas, sedan anställda känt att de ville göra något konkret. 100 ryggsäckar packades då – i torsdags blev det 700.

– Och det görs nu inte bara i Västerås, utan det som startade här har blivit en nationell aktivitet, säger Edit Eriksson, HR-chef vid Ikea.

Hitintills har cirka 37 000 ryggsäckar delats ut i Sverige och enligt Rädda Barnen har man nått ungefär hälften av alla ensamkommande barn och ungdomar.

Ett 30-tal frivilliga hjälptes åt att packa säckarna på Ikea i torsdags. Innehållet var anpassat efter olika åldersgrupper. De yngsta får bland annat pipmugg, filt, nalle och träbil, medan de lite äldre får exempelvis filt, tofflor, kortspel, pennor och papper.

– Ryggsäckarna bidrar till att barnen kan känna sig trygga och sedda. Många av dem har förlorat ägodelar under flykten, förklarar Rädda Barnen-medlemmar.

Packandet gick på rekordtid och en del som tänkt hjälpa till fick vända om, eftersom ryggsäckarna redan var paketerade i lådor, som ska delas ut på olika boenden.

– Det är kul att se allas engagemang och stolthet. Det här är ett fint sätt att göra skillnad, säger Ikeas Karolina Larsson, som varit projekledare.

Mer läsning

Annons