Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingkrisen på två minuter

Michela Friberg Storey, på Röda korset, om flyktingarnas situation.

Annons
Röda Korset i Laxå har bland annat samlat in pengar till humanitär hjälp i Syrien.

Varför flyr syrier sina hem?

– Det är fullt krig i stora delar av Syrien. När krisen startade ansågs Syrien vara ett medelinkomst land, i dag tror man att 90 procent av syrierna lever under fattigdomsstrecket.

Var hamnar syrier som flyr?

– Majoriteten hamnar i regionen. Få lämnar grannländerna. Ungefär 12 miljoner av invånarna är på flykt. 7-8 miljoner är på flykt i landet. 4 miljoner har kanske lämnat. Av de som lämnat är de flesta i Turkiet och Libanon. Och så finns det människor som kommer till Europa, men de är relativt få.

Hur är situationen för flyktingarna?

– Fruktansvärd. Stödet till de organisationer som hjälper syriska flyktingar har gått ned. Det finns för få resurser. Av de människor som är kvar i landet finns det många som man inte når, för de sitter fast i områden där det är krig eller som kontrolleras av väpnade grupper som inte tillåter biståndsorganisationer.

Varför flyr folk över Medelhavet?

– Därför att de inte ser någon annan väg till att söka asyl i Europa. Det finns inga lagliga vägar in. Situationen är så desperat att de är villiga att riskera sina liv. Det här en politisk kris som leder till en humanitär katastrof.

Annons