Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingkrisen på två minuter

Michela Friberg Storey, på Röda korset, om flyktingarnas situation.

Annons
Röda Korset i Laxå har bland annat samlat in pengar till humanitär hjälp i Syrien.

Varför flyr syrier sina hem?

– Det är fullt krig i stora delar av Syrien. När krisen startade ansågs Syrien vara ett medelinkomst land, i dag tror man att 90 procent av syrierna lever under fattigdomsstrecket.

Var hamnar syrier som flyr?

– Majoriteten hamnar i regionen. Få lämnar grannländerna. Ungefär 12 miljoner av invånarna är på flykt. 7-8 miljoner är på flykt i landet. 4 miljoner har kanske lämnat. Av de som lämnat är de flesta i Turkiet och Libanon. Och så finns det människor som kommer till Europa, men de är relativt få.

Hur är situationen för flyktingarna?

– Fruktansvärd. Stödet till de organisationer som hjälper syriska flyktingar har gått ned. Det finns för få resurser. Av de människor som är kvar i landet finns det många som man inte når, för de sitter fast i områden där det är krig eller som kontrolleras av väpnade grupper som inte tillåter biståndsorganisationer.

Varför flyr folk över Medelhavet?

– Därför att de inte ser någon annan väg till att söka asyl i Europa. Det finns inga lagliga vägar in. Situationen är så desperat att de är villiga att riskera sina liv. Det här en politisk kris som leder till en humanitär katastrof.

Mer läsning

Annons