Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Folk vill ha hjälp omedelbart”

Upp till 30 procent som söker vård på akuten i Västerås har hamnat fel. ”Folk är mer oroliga nu och vänder sig hit i onödan”, säger Lena Morén, sjuksköterska på akuten.

Annons

Ungefär 63 000 personer söker vård på akuten i Västerås årligen. Verksamhetschefen, Caroline Thunell, uppskattar att mellan 20 och 30 procent söker till akuten fast de egentligen inte behöver vård där.

Sjuksköterskan Lena Morén anser att folk i regel inte har tid att söka läkare – och att många därför söker sig till akuten.

– Folk vill ha hjälp omedelbart och de har inte tid att vänta på att få en tid hos familjeläkaren. Då kommer de hit i stället och patienter som behöver prioriteras kan få vänta längre, säger hon.

En sak som också skulle få patienterna att inte söka till akuten är egenvård.

– Det är jätteviktigt. Det är mycket du kan ta reda på själv på 1177:s rådgivning. Allmänheten har minskade kunskaper om egenvård i dag. Förut hade man mer egenvård och kunde fråga mormor, farmor och så vidare. Nu finns de inte hemma längre – och när man inte vet kommer man hit, säger hon.

Lena Morén har jobbat på akuten i 13 år och anser att det över tid blivit bättre för patienterna.

– Förr fick patienterna en nummerlapp och fick vänta på att bli uppropade. Nu blir de bedömda mycket snabbare – flödet är bättre på framför allt medicin-akuten.

Men hon anser att det kan bli bättre. Fulla vårdavdelningar som bidrar till att patienterna får vara kvar längre på akuten, väntan på provsvar och röntgensvar är exempel på orsaker som bidrar till ökad väntan.

Undersköterskan, Eva-Lena Kaneberg, tar emot patienter i receptionen. Hon säger att det är vardagsmat att folk klagar på att de får vänta för länge även om det i snitt blivit tvärtom. Det är tiden det gnälls på, inte vården.

– De flesta köper förklaringen att vi tar hand om de som är mest sjuka i första hand, och att de får vänta av den anledningen, säger hon.

Annons