Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren som  inspireras av Fagersta

Ingrid Olsson är författaren som når unga med berättelser om svåra känslor. Men det är i de djupa Bergslagsskogarna som allt faller på plats.

Annons

Fagersta. Hon släppte sin första ungdomsbok 2003, och har sedan dess gett ut 14 böcker. Sedan fyra år tillbaka kan Ingrid Olsson leva på sitt skrivande, och ideerna tryter knappast.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt och har jättemycket ideer. Tiden räcker inte till för allt jag vill skriva, säger hon.

Ingrid är född och uppvuxen i Stockholm, men familjen har ofta återvänt till sitt sommarställe i skogen utanför Fagersta.

– När jag var liten minns jag mest Fagersta som att det fanns ett fint gammalt konditori där man köpte småkakor. Nu har Fagersta förändrats så mycket, och vi är mest där och handlar på stora Ica ibland.

Hur är din relation till stugan utanför Fagersta?

– Det är fantastiskt att komma ut dit. Vi har varken el eller rinnande vatten. Det är väldigt krångligt och bökigt men samtidigt slappnar man av och stänger av allt brus.

Skriver du där?

Jag har försökt, men det är svårt för det finns ju inte någon el. Jag tänker väldigt bra där ute. Det är perfekt att gå runt där och tänka och anteckna innan jag sätter mig framför datorn och börjar med ett skrivprojekt.

Ingrid Olsson har fått pris och uppmärksamhet för sina böcker om barn och unga. Ofta rör hon sig i smärtsamma ämnen som svek, alkolism och mobbing, men det finns också mycket kärlek mellan hennes unga karaktärer.

– Jag har fastnat för ungdomar för att jag tycker att det är väldigt spännande. När man är tonåring får man hela tiden höra att man är för liten, och samtidigt ska man ta ansvar och bli vuxen. Känslorna är så stora också i den åldern, säger hon.

Vad får du för reaktioner när du är ute på skolorna och möter ungdomar?

– Oftast vågar ingen räcka upp handen, men efteråt när lektionen är slut, kommer de tassande och vill fråga och prata.

Ingrid Olsson hade aldrig någon dröm om att bli författare. Under en period behövde hon skriva av sig, och texterna blev bara fler och fler.

– Jag kunde inte sluta skriva, det var så roligt. Det brann till inuti och tändes en låga för det här med orden, säger hon.

Hon gick skrivarlinjen på Bollnäs folkhögskola och kom därefter ut med sin första bok, Medan mamma sover, om att växa upp med en alkoholiserade mamma.

I höst kommer hennes fjortonde titel, Fulast i världen, som handlar om Simon och Siw, mobbning, ensamhet och omöjlig kärlek.

– Alltid när jag skriver är själva gestaltningen och språket väldigt viktigt. Jag vill att det ska kännas sant. I mina böcker är den största resan det som händer inne i människor, säger hon.

Maja Tengnér

[email protected]

Mer läsning

Annons