Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förklaringen till oväntade chocksiffran

Nu klarnar bakgrunden till utbildningsförbundets oväntade minusresultat.

Annons
Eva Hölke och de andra revisorerna kritiserar NVU:s direktion efter att minusresultatet, 7,2 miljoner kronor, förblev okänt.

7,2 miljoner kronor i röda siffror för 2015 kom som en chock för ledningen inom Norra Västmanlands utbildningsförbund. Förbundets revisorer har nu en bild kring vad det berodde på.

Och det är en hel mosaik av orsaker som ska ha samverkat – och som nu leder till att revisionen riktar kritik mot förbundets direktion för bristfällig intern kontroll.

– Det har varit många olika orsaker som ligger till grund för vår bedömning, säger Eva Hölke, kommunrevisor i Norberg med ansvar för NVU.

En av orsakerna är att direktionen inte hade koll på pensionsskulden inom förbundet. 3,3 miljoner kronor föll mellan stolarna.

– Direktionen hade inte alls vetskap om pensionskostnaderna, säger Hölke och fortsätter:

– En pensionsskuldkostnad på cirka 1,6 miljoner kronor blev bortbokad och lades på balansräkningen, sedan dök den upp igen i december. Det är ett frågetecken, varför man gjorde så.

Direktionen togs på sängen av elevökningen i slutet av 2015, som hade ökade kostnader som följd. Det är ett annat faktum som också leder till kritik från revisorerna.

Politikerna i Fagerstas fullmäktige beslutade på måndagskvällen att ge NVU:s direktion ansvarsfrihet, men noterade samtidigt revisorernas anmärkning mot direktionen för bristande styrning, ledning, uppföljning och kontroll.

Utanför majoriteten var däremot inte alla eniga om tillägget. V- politiker hävdade att en del av ansvaret också ligger hos Norra Västmanlands ekonomiförvaltning.

– Vi har ett bristande flöde, det betyder att det finns en avsändare och en mottagare. Det är bara mottagaren som man riktar kritik mot, säger Björn Åkesson (V).

Ikölvattnet av förvirringen kring minusresultatet som plötsligt dök upp har NVU:s revisorer h i år initierat en extern utredning.

– Vi har lagt ut uppdraget att se över styrning, ledning, uppföljning och kontroll, säger Eva Hölke.

Men också NVE:s rutiner ska sannolikt ses över.

– Det finns ett avtal mellan kommunerna om att NVE ska sköta om ekonomiadministrationen. NVE har frångått det avtalet i samband med föräldraledighet och placerat ut en person på NVU i en controllerfunktion, säger Marino Wallsten.

Det här upplägget har lett till brister i kommunikationen, enligt Wallsten.

– Men man kan inte peka på enskilda delar som orsak till att det blev som det blev, säger han.

Läs mer: NVU förväntar sig statligt stöd

Läs mer: NVU begär pengar

Så kunde 7,2 miljoner kronor falla bort

Här är NVU:s revisorers förklaring till att det stora minusresultatet förblev okänt.

Ett uteblivet statsbidrag på cirka 1,8 miljoner som direktionen, enligt revisorerna, inte hade någon plan för.

En SFI-faktura från Norbergs folkhögskola. ”Man kan tycka att NVU skulle ha sparat lite pengar till fakturan”, säger Eva Hölke.

En elevökning i slutet på året som ledde till kraftigt ökade personalkostnader. Enligt revisionen fanns möjlighet för direktionen att tidigare under hösten i högre grad ta höjd för det.

Ovetskap om pensionskostnader på 3,3 miljoner kronor. Det är oklart varför detta har fallit bort.

Mer läsning

Annons