Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Förlöp bland vargar nu i januari”

Att träffa på en varg i tättbebyggt område är inte helt osannolikt och det finns vargrevir i samtliga riktningar mot Fagersta, menar Daniel Mallwitz, rovdjurs- och inventeringsansvarig på länsstyrelsen.

Annons

– Det skulle inte vara allt för konstigt att se varg i Fagersta-området, eftersom det finns 3-4 vargrevir runt omkring Fagersta. Men att det skulle vara fler vargar som rör sig i tättbebyggda områden nu mot tidigare är det inte, säger Daniel Mallwitz.

Ett spår efter en vuxen vargs framtass kan vara upp till 11 centimeter långt. Vissa mycket storvuxna hundraser kan ha lika stora tassar men då ser ofta själva spårlöpan annorlunda ut. En hund rör sig lite hur som helst, vilket ger varierande spårlöp medan en varg oftast är målmedveten och skapar raka spårlöp.

– Om man ska hårdra det är det svårt, för att inte säga omöjligt, att bara genom ett spår säga om det rör sig om varg eller exempelvis en Sankt Bernhardshund, säger Daniel Mallwitz.

– Preliminärt kan man säga att det finns mellan tre till fyra stycken vargrevir i runt Fagersta.

Men ensamvargen på Andra sidan behöver inte nödvändigtvis tillhöra ett revir.

– Det är dags för förlöp bland vargar nu och ungvargar rör sig ut för att leta tikar. Förlöp brukar vara i januari och det riktiga i februari och mars. Vargar löper tre veckor precis som hundar, säger Ann-Sofie Stenberg, rovdjurskötare på Järvzoo.

Behöver man vara orolig för varg som stryker nära bostadsområden?

– Man ska ha respekt för varg, precis som man ska ha respekt för alla vilda djur. Man ska alltid ha uppsikt över sina djur, men inte något mer än vad man annars bör ha, säger Daniel Mallwitz.

Mer läsning

Annons