Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Förr hade Ängelsberg tio pensionat och ett hotell”

Bergslagen har många platser att fångas och njuta av. Ängelsberg söder om Fagersta är väl värd en omväg. Villa Englaro B B till och med värt ett nattstopp.

Annons
I Ängelsberg, med världsarvet Engelsbergs bruk och Oljeön, finns för dagturister både kafé och restaurang. Och vill man sova över finns att välja mellan vandrarhem eller Lena Carsall och Jan-Gunnar Berggrens eleganta bed & breakfast. Foto: Boo Ericsson

Den som uppskattar ett charmigt litet samhälle med ett mycket spännande historiskt världsarv och kulturellt förflutet har absolut kommit rätt.

Hur är det att ha ett litet pensionat på ett litet ställe?

– Faktum är att Ängelsberg, efter att järnvägen kom 1875 och turisterna upptäckte denna pärla med flera arkitektoniskt bedårande hus, förr haft tio pensionat och ett hotell, säger Lena Carsall.

– Nu har vi inte mat och är därför inget ”pang” utan ett charmigt litet bed breakfast. Det går kanon och är jätteroligt.

Går det att försörja sig på?

– Gör det säkert. Men vi är pensionärer och gör det för vårt höga nöjes skull. Vi tar inte fler än fyra gäster så det känns nästan privat.

Både Lena Carsall och sambon Jan-Gunnar Berggren kom dit som turister, fast i olika tidsskeenden. Lena drev innan ett synnerligt populärt kafé i tio år i detta sitt ägandes hus.

Har skogsbranden påverkat tillströmningen av gäster?

– Både ja och nej. Först behövdes alla boenden till skogsfolket som kom för att röja upp. Nu har arkeologerna kommit för att studera bland annat gamla bosättningar som kommit fram.

– Dagsturisterna, busslasterna, som kommer för brandområdet gynnar i högre grad Nya Serveringen. Vår ökning beror av positiva turisttrenden. Och miljön förstås, säger Jan-Gunnar.

Mer läsning

Annons