Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäkringskassan slarvade bort barn

Linda Sandberg blev trebarnsmamma efter Försäkringskassans tabbe.

Annons
Linda Sandberg tillsammans med dottern Isabell Sandberg.

FAGERSTA. Fagerstabon Linda Sandberg upptäckte ett barn hon aldrig fött i Försäkringskassans register.  

Hon hade fått hem blanketter för att fylla i dubbeldagar och såg att personnumret på blanketten inte var någon av hennes två barns.

– Det är mänskligt att fela men det här ... Det känns märkligt att jag var registrerad med tre barn. Tänk om det hade hänt något allvarligt med mig eller barnet, och det stått att jag var mamma, säger Linda Sandberg.

Linda Sandberg letade upp personen som egentligen var mamma till barnet. Hon visade sig inte ha en aning om förväxlingen.

– Hade inte Linda ringt så hade jag inte fått veta något. Det är jättedåligt att Försäkringskassan kan göra en sån här sak. Det handlar om viktiga uppgifter, säger Annika Wennerberg, som bor i Skåne och födde barnet som blev registrerat på Linda Sandberg i Fagersta.

Peter Sahlin som är ansvarig för kvalitet och säkerhet på Försäkringskassan kan inte se hur felet skulle kunnat uppstå.

– Det kan jag inte svara på. Det är ju en datafil som förts över från Skatteverket till Försäkringskassan. Det kan inte ske någon förväxling och jag kan inte se var det skulle kunnat gå fel. För att kunna ge dig ett bra svar måste jag veta vem det handlar om. Det är inget generellt fel. Med de rutinerna som vi har borde det inte ha uppstått och jag kan inte se varför det har uppstått.

Läs mer i onsdagens papperstidning.

Susanna Ahnlund

Mer läsning

Annons