Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försäljningen skjuter i höjden

På tårtan, glassen eller bara till mjölk. Midsommarhelgen har årets största konsumtion av de omtyckta bären.

Annons
Kommers. Jordgubbarna är populära inför midsommar, menar Erbi Demiri, som tror att ungefär 50-60 personer handlar av honom varje dag. Här är det Fagerstabon Voitto Eklund som inhandlar några liter. ”Jag ska ha dem till tårta”, säger han.

Fagersta. Av 30 miljoner liter svenska jordgubbar konsumeras upp till fem miljoner liter vid midsommar, berättar Magnus Engstedt, som är bärrådgivare på länsstyrelsen i Jönköpings län.

– Jordgubbar är en väldigt viktig grej vid den här tiden i Sverige, jämfört med resten av Europa. Försäljningen kulminerar nu. Det är ju nu alla ska ha, säger han.

Det är även något som säljare i Fagersta märker av.

– Midsommar är nog då flest vill köpa jordgubbar. Det känns lite som ett måste för många nu till helgen, säger Mattias Råberg, som säljer jordgubbar utanför Coop Extra i Fagersta.

Efterfrågan mångdubblas inför midsommar, menar Andreas Runeson, handlare på Ica Berghallen i Skinnskatteberg.

– Det är ett jättetryck. Det ökar med flera hundra procent. Torsdagen och fredagen den här veckan säljer vi mer än en hel månad normalt sett, säger han.

Martin Lindén, köpman på Ica Gruvhallen i Norberg, är inne på samma linje.

– Vi sålde 30 lådor förra veckan och nu har vi säkert sålt fem gånger så många. Ju bättre väder desto mer säljer vi, säger han.

Ju längre norrut de växer, desto godare blir smaken, vilket gör att svenska jordgubbar smakar mer än till exempel spanska, berättar Magnus Engstedt.

– De som växer här får mer sol per dag, under sommarhalvåret. Ju mer söderut de växer, desto varmare är nätterna, vilket gör att sockret försvinner och smaken urlakas, säger han.

Svenska jordgubbar är bäst, tycker Fagerstabon Ingalill Söderström.

– Jag tror att de har mindre besprutning och kemikalier. Och jag tycker att det är viktigt att handla svenskt med tanke på miljöpåverkan, säger hon och fortsätter:

– På sommaren vill jag ha färska bär. Jag köper säkert tio liter jordgubbar inför midsommar. Det hör till, och det är man ju uppväxt med.

Traditionen med jordgubbar till midsommar spelar stor roll även för Sörbobon Sten Holgersson.

– Ja, det är väldigt viktigt. Helst köper jag svenska, jag tycker nog att de smakar mer, säger han.

Hur jordgubbarna har odlats påverkar smaken, berättar Waldemar Ibron, inspektör på Jordbruksverket.

– De som odlats i växthus eller i plasttunnlar kan ju skördas tidigare men smakmässigt kan de ju vara mer vattniga, säger han.

En annan påverkande faktor är avståndet från platsen där jordgubbarna odlats och var de i slutändan säljs, menar Magnus Engstedt.

– Ju längre bort från försäljningsplatsen, desto tidigare måste man ju skörda jordgubbarna. De som inte är svenska kanske är billigare, men smakar ju mindre. Man får det man betalar för helt enkelt, säger han.

Annons