Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försiktig optimism efter hjälp från ovan

(Uppdaterad 21.40) Trots motgångar ser räddningstjänsten ljusare på skogsbrandläget under lördagen än under fredagen.

Annons
I det röda området strax söder om den lilla Öjesjön började branden i torsdags. Fläckesjön är den lite större sjön strax nordost om det röda området.

Optimismen håller i sig inför den annalkande natten till söndag.

Anledningen är bland annat att man fått hjälp från oväntat håll vilket löst en svår situation.

- Försvarsmaktens helikopter fick motorhaveri under lördagen, berättar Göran Cederholm, chef för Räddningstjänsten i Sala-Heby och fortsätter:

- Det tar tolv timmar att byta motor och då kan man verkligen säga att vi slokade med axlarna här. 

Utebliven helikopterhjälp hade inneburit stora svårigheter att vattenbegjuta skogsbranden för att hindra den att sprida sig; helikopterns vattenbombande kan ske på ställen som är oåtkomliga från marken.

Man hade dock två mindre helikoptrar, men de kan inte mäta sig i vattenkapacitet med försvarsmaktens.

Men då ringde telefonen:

- Det var en kille från Hudiksvall som har ett helikopterföretag. Han satt ute i sin båt och hade hört talas om vår brand. Han undrade om vi behövde helikopterhjälp. "Vad har du?" frågade jag. "Tre små och en stor" sade han. "Hur långt bort är ni?" "Tio minuter", säger Göran Cederholm.

Det visade sig att helikoptrarna som avsågs var på hemväg från västkusten där de använts för att släcka skogsbränder. Bästa möjliga förstärkning - som en skänk från ovan, bildligt och bokstavligt.

- Så nu har vi fem små och en stor "bålgeting" som cirklar runt branden, säger Göran Cederholm.

Man har - som tidigare nämnts - av säkerhetsskäl evakuerat några boende från trakterna kring Öjesjön. Inte för att branden direkt hotat deras hem - utan för att röken gjort det ohälsosamt att vistas på platsen.

Under lördagseftermiddagen bröt branden genom två begränsningslinjer som dragits för att hindra brandspridning, en väster om Fläckesjöns norra del, en i sjöns sydvästra del.

- Branden var på väg mot en åker, men vi bad bonden plöja upp marken  så spridningen hindrades.

Under lördagen har så många frivilliga anmält sig att Räddningstjänsten Sala-Heby gått ut på sin hemsida och sagt att man klarar uppdraget med de resurser som finns. Men hjälp har strömmat till även med maskiner och förnödenheter.

Förutom lantbrukarna med sina gödselspridare - som går utmärkt att använda som vattenspridare - har företag med vattentankvagnar ställt upp.

- Och butiker och folk i trakten har hört av sig och undrat var de kan skicka mat, vatten och kaffe till de som jobbar med att släcka branden. Vi måste verkligen - när det här har lugnat ner sig - se till att tacka alla som ställer upp, på något bra sätt, säger Göran Cederholm bestämt och tillägger:

- I går (läs i fredags) var vi smått uppgivna och började fundera på hur det här egentligen skulle sluta. I dag, lördag, kan vi till och med kosta på oss ett litet optimistiskt leende. 

Under lördagen har man noga rekognoscerat brandområdet:

- Vi tror oss nu veta var våra resurser ska sättas in för att göra bäst nytta. Nu ska vi sätta in dem där.

Släckningsarbetet fortsätter dag och natt. Eventuellt kan mer hjälp komma från ovan under början av söndagsdygnet - då i form av några millimeter regn.

Under lördagen har också räddningstjänsten vädjat till nyfikna att inte bege sig till området "för att titta". Man kan hindra viktiga transporter. Att hamna för nära röken innebär också fara då den är farlig att andas in om man befinner sig nära brandplatsen.

 Inga byggnader har skadats av branden, ingen människa har heller skadats, såvitt känt under lördagskvällen.

Bild av branden från i torsdags.
Annons