Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förskollärare kräver mindre barngrupper

Förskolepersonal i Norberg rasar mot att antalet barnplatser utökas. De varnar för att om utvecklingen fortsätter kommer pedagogiken bli lidande.

Annons
Förskollärarna Ulrika Kanto, Monica Persson och Ulla Hjelm-Pettersson som tycker att kommunstyrelsens beslut att utöka barngrupperna blev nog. Tillsammans med personalen på förskolan satte de sig ner och skrev ett argt brev.

Norberg. Beskedet om att barngrupperna ska utökas kom plötsligt och oväntat veckan innan jul för personalen på Skogsgläntans förskola. Det utlöste en reaktion som länge hade varit på väg.

Norbergs kommun är inte på något sätt unik över att det är stora barngrupper i förskolan. Efter att i flera år ha upplevt att barngrupperna har bara blivit större så blev beskedet om ytterligare utökning av barngrupperna droppen för personalen.

Personalen har skrivit ett brev till barn- och utbildningsutskottet där de frågar om det inte finns möjlighet bygga nya avdelningar i stället för att pressa in fler barn i ”redan överfulla barngrupper”.

Brevet är skrivet efter att utskottet skickade sitt förslag till kommunstyrelsen som senare beslutade om utökningen.

– Vi ska följa läroplanen och bedriva pedagogisk verksamhet. Vi ska också dokumentera allt och se till att barnen utvecklas, säger Ulrika Kanto, förskollärare.

– Vi försöker hålla allt uppe men det känns som att vi kommer gå på knäna om barngrupperna fortsätter bli större, fyller Monica Persson, förskollärare, i.

Det innebär att för Skogsgläntans del så blir cirka tio barn till och en till heltidstjänst för att förstärka personalen under våren.

Barnen kommer successivt att börja under våren. Även om mer personal skulle tillkomma tycker förskolelärarna att problemet är att barngrupperna är för stora.

– Snart kommer man inte ha tid att sätta sig ner enskilt med varje barn och prata med dem och trösta dem, säger Ulrika Kanto.

– Man vill hinna se alla. Alltså att man får hälsa på alla barnen under dagen, säger Monica Persson.

Nu har det gått några veckor sedan beskedet kom och det har fått sjunka in på avdelningarna att de kommer ha fler barn under våren.

– Vi fixar det här. Vi har varit med förr när det kommit besked om förändringar kort inpå, säger Ulla Hjelm-Pettersson.

Kommunstyrelsen tog del av personalens brev vid sitt möte i december.

– Vi förstår oron som blir hos personalen när det blir fler barn. Men jag vet att man har förstärkt med mer personal, säger kommunalråd Åsa Eriksson (S).

Kommunstyrelsen beslutade också att tillsätta en utredning som ska hitta lösningar för framtidens behov som fungerar över en längre tid.

– Barnkullarna varierar kraftigt från år till år. 2009 föddes det 70 barn men 2013 var det 43 som föddes. Det är inte bra om vi bygger nya avdelningar som sen står tomma. Vi behöver lösningar över tid så vi inte bygger in oss i en för stor kostym, säger Åsa Eriksson.

Seth Jansson

Mer läsning

Annons