Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag från Jägarförbundet: Låt jägarna sälja vildsvinskött

Småskalig försäljning av vildsvinskött direkt från jägarna borde bli tillåtet. Det tycker Svenska Jägarförbundet som också anser att det skulle vara ett bra sätt att minska vildsvinsskadorna i jordbruket.

Annons

Jägarförbundet vill att reglerverket kring försäljning av vildsvinskött ska förenklas.

Vildsvinen har ökat kraftigt i landet de senaste åren.

– Vi jägare känner ett ansvar att tillsammans med markägare och arrendatorer få ner omfattningen av vildsvinsskadorna och då är ett ändrat regelverk för försäljning av vildsvinskött ett bra verktyg, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Som exempel tar Jägarförbundet upp Tyskland, där det enligt dem finns ett fungerande system som även skulle kunna fungera i Sverige. Systemet går ut på att köttet "trikinstestas" hos godkänt laboratorium och att det sedan finns spårbarhet varifrån det kommer. Jägarna ska också certifieras med utbildning som säkerställer att köttet hanterats rätt, skriver Jägarförbundet.

Läs mer: Tonåring attackerad av vildsvin på skolgård i Södertälje

Jägarförbundet anser också att det vore positivt om man ökade tillgången på hållbart viltkött till konsumenterna, som en följd av att tillåta försäljning av vildsvinskött.

– Viltkött är ett av våra mest klimatsmarta livsmedel, men för att få ut mer till konsumenter behövs enklare regler – som det finns vid försäljning av till exempel älg, hjort och rådjur. Med enklare regler slipper jägarna långa bilkörningar till vilthanteringsanläggningar som ofta är dyrare än betalningen för köttet, vilket i dag avhåller jägarna från att både fälla och sälja vildsvin, menar Torbjörn Larsson.

TV: Här fångas ett vildsvin i ett bostadsområde utanför Norrtälje på film i vintras:

[+] Läs mer:

Därför har antalet vildsvin ökat så kraftigt: "Spridningen kommer att fortsätta"

Vildsvinen gick bärsärkagång i villaområde: "Grisarna springer ohämmat"