Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försmådda älgar strövar på vägarna

Även om de flesta viltolyckorna sker på hösten är maj också en olycksdrabbad månad. Älgkorna stöter bort kalvarna som springer vilsna runt.

Annons
Det är inte bara under hösten viltolyckor sker. Även under våren sker många olyckor då bland annat älgkorna stöter bort sina kalvar.

Flest viltolyckor brukar ske på hösten sett till hela landet. Men maj förra året stack ut i olycksstatstiken i norra länsdelen då flest olyckor skedde.

Det skedde betydligt fler viltolyckor i Norbergs kommun förra året gentemot de andra kommunerna. 93 viltolyckor mot 58 i Fagersta och 50 i Skinnskatteberg.

Under maj stöter älgkorna bort fjolårskalvarna innan älgkon ska föda. Det är en stressig period för kalvarna som irrar ut på vägarna.

– Jag har sett hundratals olyckor och ingen är likadan. Man måste vara vaksam och uppmärksam. Kör fantasifullt, föreställ dig hela tiden var ett djur kan dyka upp så att du är beredd, säger Leif Nederlund, chef hos trafikpolisen Västmanland.

Enligt försäkringsbolaget If är det viktigt att känna till hur djur beter sig. Om ett djur står vid sidan av vägen är det bättre att blända ner och låta bli att tuta för att inte skrämma djuret. Om djuret skräms blir det oberäkneligt.

Om olyckan är framme och ett djur blir påkört ska polis kontaktas. Detta gäller det som kallas för ”kronans vilt”. Mindre djur som exempelvis harar behöver inte rapporteras så länge de inte ligger i vägen på vägen.

Annons